Szpinak uzupełni niedobór żelaza
Przywędrował do Europy prawdopodobnie z Azji. W Polsce uprawiany jest od końca XVIII w.
Występowanie
Szpinak jest rośliną uprawną. Rzadko można spotkać go rosnący dziko. Nie ma zbyt wygórowanych wymagań dotyczących gleby, więc uprawia się go z powodzeniem także w Polsce. Prawdziwą furorę zrobił po II wojnie światowej za oceanem.
Składniki
Szpinak jest bogaty w antyoksydanty (luteinę, beta-karoten, które walczą z wolnymi rodnikami). Dostarczy naszemu organizmowi witaminy (C, E, K oraz z grupy B), kwas foliowy, potas i żelazo.
Komu pomoże, komu zaszkodzi?
Cierpiący na nadciśnienie, miażdżycę oraz anemię powinni włączyć szpinak do swojego jadłospisu. Ze względu zaś na szczawiany lepiej z niego zrezygnować, gdy cierpisz na kamicę nerkową, artretyzm, reumatyzm, choroby nerek, wątroby i trzustki.
Tylko świeży?
Szpinak mrożony zachowuje aż 80 proc. wszystkich wartości odżywczych. Według dietetyków najkorzystniej jest spożywać go w towarzystwie jajka oraz nabiału (sera feta, jogurtu). Jego smak doskonale ożywia czosnek.
Więcej porad: