Tran. To dobrodziejstwo!
Wrócił do łask, gdy odkryto kwasy tłuszczowe omega 3. Wcześniej, tj. w latach 60. i 70. nie znano wszystkich jego zalet.


Właściwości zdrowotne przypisywano głównie zawartości witamin A i D. Teraz znamy już dodatkowe walory lecznicze tranu, czyli kwasy omega 3. Nie dość, że nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej, to mogą zapobiec wielu chorobom - mówi nasz ekspert dr Elżbieta Sandzewicz, internista.
Lista zalet Omega 3 nie są wytwarzane przez organizm, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich w diecie np. z tranem. Kuracja tym rybim lekiem wzmacnia zęby, poprawia wzrok i podnosi odporność na infekcje. Kwasy omega 3 pomagają przy zaburzeniach pracy serca i złej funkcji naczyń krwionośnych występujących często w schorzeniach kardiologicznych.
Zdrowy jak Eskimos
Najlepszym przykładem skuteczności tranowo-rybnej diety są Eskimosi. Badania przeprowadzone wśród tej nacji dowiodły, że mimo jedzenia ogromnych ilości tłuszczów zwierzęcych i prawie żadnych warzyw czy owoców, Eskimosi nie chorują na miażdżycę, udary mózgu czy zawały serca - właśnie dzięki tranowi. Co więcej, obniża on cholesterol, ciśnienie krwi, łagodzi objawy astmy i łuszczycy. Zapobiega osteoporozie.
Ważny dla dzieci
Tran jest niezastąpionym składnikiem w diecie dzieci. Brytyjscy naukowcy udowodnili, że podawany dzieciom 3 razy dziennie znacznie poprawia ich zdolności umysłowe, koncentrację, a nawet... zachowanie.