Triki z bananem, o których nie masz pojęcia!

W Polsce nie brakuje miłośników bananów. Te popularne owoce możemy znaleźć niemal w każdym sklepie spożywczym i warzywniaku. Co zrobić, aby zachowały świeżość na dłużej? Ten oraz inne przydatne triki znajdziecie w poniższym artykule!

Mimo że banan to egzotyczny owoc, udało mu się podbić serca Polaków
Mimo że banan to egzotyczny owoc, udało mu się podbić serca Polaków 123RF/PICSEL

Nie od dziś wiadomo, że warzywa i owoce są bardzo zdrowe. Powinniśmy zatem dbać o to, aby znalazło się dla nich miejsce w naszym menu. Choć w naszym kraju nie brakuje rodzimych plonów o cennych właściwościach, to doceniamy również te zagraniczne.

Na czele stawki od wielu lat plasują się banany. Polacy je uwielbiają i nie ma w tym niczego dziwnego, bo są one nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe.

Zawierają m.in. wapń, potas, witaminę D, żelazo oraz witaminy z grupy B. A to dopiero początek zalet jedzenia tych egzotycznych owoców, bo zarówno sam owoc, jak i jego skórka mogą być bardzo przydatne.

Spożywanie bananów zaleca się przy anemii i nadciśnieniu tętniczym krwi. Cukrzycy muszą natomiast uważać i jeśli koniecznie chcą sięgać po te owoce, powinni wybierać mniej dojrzałe sztuki, bo ich indeks glikemiczny jest znacznie mniejszy.

Zachowaj na dłużej świeże owoce

Często zdarza się, że kupujemy w sklepie mnóstwo produktów, które zaczynają się szybko psuć. Jak zapobiec szybkiemu psuciu się bananów? 

Aby owoce pozostały świeże przez długi czas, należy kłaść je w chłodnych, zaciemnionych miejscach, w których będą miały zapewniony dostęp do świeżego powietrza. Jest też pewien sprytny trik, który można zastosować.

Końcówkę banana należy obwiązać folią spożywczą. Dzięki temu wytwarzanie etylenu zostanie spowolnione. Jest to gazowy hormon, który odpowiada za dojrzewanie owoców, więc banany będą świeże na dłużej.

Zwróć uwagę na wygląd bananów w sklepie. Szczegóły mają znaczenie!
Zwróć uwagę na wygląd bananów w sklepie. Szczegóły mają znaczenie!123RF/PICSEL

Poczekaj, aż zbrązowieje. To nie żart!

Wiemy już, jak zachować świeżość bananów na dłużej, ale czy zawsze warto? Brązowe plamy wcale nie oznacza, że owoce są zepsute.

Dojrzałe banany mają wiele zalet. Są słodsze i zawierają najwięcej cennych substancji na czele w TNF, czyli "czynnikiem martwicy nowotworów", który może przyczyniać się do zwalczania nieprawidłowych komórek nowotworowych w organizmie.

Oczywiście nie ma gwarancji, że jedzenie takich bananów ochroni nas przed groźną chorobą, ale z pewnością warto profilaktycznie wprowadzić je do jadłospisu.

Potnij banana bez obierania go ze skórki

Zastanawialiście się kiedyś, co można zrobić w sytuacji, gdy pod ręką nie mamy sztućców, a chcemy pokroić banana? Okazuje się, że nie trzeba nawet obierać go ze skórki! 

Jak to możliwe? Spójrzcie tylko na poniższy filmik! 

Jak widać, wystarczy nakłuć banany wykałaczką, aby móc cieszyć się widokiem pokrojonych owoców.

Ten trik na pewno zrobi wrażenie na znajomych! 

Wybielaj nim zęby

Ten trik stosuje się od lat i okazuje się, że wciąż jest bardzo modny. To tani domowy sposób na wybielenie szkliwa zębów. Wystarczy, że po spożyciu banana, zachowasz skórkę.

Owoc koniecznie powinien być dojrzały. Po umyciu zębów delikarnie nacieraj przez kilka minut swoje zęby dwa razy dziennie przez kilkanaście dni — rano i wieczorem. Wtedy powinny pojawić się pierwsze efekty.

Zobacz także:

Ziemniaczane pączki w cynamonie (Ipla/Polsat)
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas