Trzy kuracje z czarnuszki
Dodawaj ją do potraw - pół łyżeczki nasion dziennie. Najlepiej do twarogu, masła na kanapkę, kaszy, zapiekanek.
Dodatkowo co drugi dzień wypij napar wzmacniający odporność - łyżeczkę lekko rozbitych nasion zalej szklanką wrzątku i parz ok. 10 minut.
Czarnuszka pomoże też na poniższe dolegliwości:
Kaszel
Do łyżki miodu dodaj łyżeczkę drobno zmielonych nasion czarnuszki. Dokładnie utrzyj na papkę. Dorzuć mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj. Zażywaj 2 razy dziennie - rano i wczesnym popołudniem. Za każdym razem przygotowuj świeży syrop.
Zapalenie dziąseł
Czubatą łyżeczkę świeżo rozdrobnionych nasion czarnuszki (np. utłuczonych w moździerzu) zalej szklanką gorącej wody. Odczekaj 3 minuty od zagotowania i parz pod przykryciem ok. 15-20 minut. Następnie przecedź napar i po przestygnięciu płucz nim dziąsła. Płukankę stosuj 3 razy dziennie.
Wrzody
Łyżeczkę ziarenek czarnuszki zalej 2 szklankami wody. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Następnie odcedź, przestudź i pij letni odwar 2-3 razy dziennie w okresie, gdy masz dolegliwości związane z wrzodami.
Zobacz również: