Trzy kuracje z dzikiej róży
Tych przepisów na zdrowie z dzikiej róży na pewno nie znasz.

Proszek na ból stawów
Ułóż owoce bez nasion na blasze na papierze do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 90ºC. Po 10 minutach obniż temperaturę do 80ºC, następnie do 60ºC i potem do 50ºC.
Gdy owoce wyschną, zmiel je w młynku do kawy. Proszek przesyp do suchego słoiczka i trzymaj w ciemnym miejscu. Zażywaj łyżeczkę dziennie przez 2-3 miesiące.
Herbatka na chory pęcherz
2 łyżki świeżych owoców dzikiej róży posiekaj i zalej szklanką zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Wyłącz i zostaw pod przykryciem na 4 godziny. Następnie przecedź, lekko podgrzej. Pij 3 razy dziennie.
Sok na odporność
1 kg owoców zalej litrem gorącej wody. Podgrzewaj na małym ogniu ok. 15 minut, nie doprowadzając do zagotowania. Przecedź. Zalej powtórnie owoce połową litra wrzącej wody z dodatkiem soku wyciśniętego z cytryny.
Gotuj kolejne 10 minut, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Odcedź sok i wymieszaj z otrzymanym poprzednio. Rozlej do butelek i pasteryzuj 15 minut w temp. 90ºC. Jesienią i zimą zażywaj po 2 łyżki soku 2 razy dziennie.
Zobacz również: