Twoja dobra flora
Odporność bierze się z brzucha? Tak! Funkcjonowanie jelit wpływa na pracę układu odpornościowego. Odpowiednia dieta oraz suplementy wzmocnią ciebie i twoje dziecko.
Jak to działa? Układ immunologiczny składa się z wielu narządów, w których powstają komórki odpornościowe. Są to m.in. szpik kostny, węzły chłonne i migdałki, ale aż 80 proc. komórek układu odpornościowego znajduje się w przewodzie pokarmowym! Jelito jest odpowiedzialne nie tylko za trawienie pokarmu, lecz również za budowanie linii obrony przeciw groźnym mikroorganizmom, które przenikają do niego m.in. z pożywieniem.
Jedz probiotyki. To pożyteczne bakterie lub drożdże, które można znaleźć w żywności (patrz ramka obok) bądź pod postacią suplementów. Zapewniają równowagę mikroflory jelitowej i hamują rozwój patogenów - bronią im dostępu w głąb organizmu. Zwalczają m.in. rotawirusy, salmonellę, gronkowca złocistego i pałeczkę zapalenia płuc. Szczególnie potrzebują ich dzieci, bo ich organizmy są bardziej podatne na infekcje. Układ immunologiczny osiąga dojrzałość dopiero w 12. roku życia, a w przedszkolu maluchy są nieustająco narażone na atak bakterii. Probiotyki poprawiają nie tylko odporność, ale też wchłanianie wapnia i witamin z pożywienia, łagodzą również objawy chorób skórnych i alergii pokarmowych. Warto je suplementować w sezonie jesienno-zimowym, by uniknąć infekcji, natomiast w czasie i po antybiotykoterapii jest to konieczne. Należy przyjmować je długo - odbudowa mikroflory bakteryjnej po kuracji antybiotykami trwa aż 6 miesięcy.
Nie zapominaj o prebiotykach. To substancje odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Są pożywieniem bakterii probiotycznych i sprzyjają ich namnażaniu się. Są niezbędne, by probiotyki mogły działać!
Dieta probiotyczna
Przetwory mleczne: Jogurt lub kefir powinny na stałe zagościć w twojej diecie. Sprawdź, czy zawierają żywe kultury bakterii. Możesz też kupić preparat probiotyczny (w aptece) i dodawać do potraw.
Kiszonki i cytrusy: Kiszone ogórki i kapusta są bogate w probiotyki. W mniejszym stopniu cytrusy, jabłka i ocet winny.
Produkty bogate w prebiotyki: Korzeń cykorii, fasola, czosnek, por, cebula, otręby pszenne, pełnoziarnista mąka pszenna, banan.
SHOW 23/2015