Tych produktów unikaj zimą!

Przygotowując zimową dietę powinniśmy sięgać po warzywa i owoce, które są dostępne sezonowo. W supermarketach widzimy te same produkty o każdej porze roku. Których powinniśmy unikać zimą?

article cover
123RF/PICSEL

Tych produktów unikaj zimą!

Szpinak 

Sezon na świeży szpinak przypada latem. Sprzedawane w sklepie liście, zapakowane w foliowe worki są zapewne hodowane w sztucznych warunkach. Co więcej, naukowcy dowiedli, że szpinak jest wyjątkowo podatny na toksyny. Liście wchłaniają spore ilości zanieczyszczeń, które później trafiają do ludzkiego organizmu. 

Jeśli przepadacie za koktajlami lub daniami ze szpinakiem, rozsądniej będzie sięgnąć po ten mrożony, który zbierany jest w sezonie!
Kiwi

Działaniem ochładzającym wykazuje się również kiwi. Ten niewielki owoc to bogate źródło witamin, ale lepiej, jeśli sięgniemy po niego w upalne miesiące. Wtedy rzeczywiście będzie działać świetnie na organizm – dostarczy orzeźwienia i obniży temperaturę ciała. Zimą takie właściwości nie są niezbędne.
Ogórek 

To kolejny produkt, który dostępny jest w sklepach przez cały rok. Podobnie jak w przypadku pomidorów, ogórki uprawiane są na sztucznej wełnie mineralnej, nasączonej szkodliwymi pestycydami. Co więcej, tzw. długie ogórki, które można zakupić w zimowych miesiącach, są zafoliowane.

Warto zaznaczyć, że ogórki to warzywa, które nie posiadają wiele substancji odżywczych. Wykazują się wyłącznie właściwościami chłodzącymi i alkalizującymi. Uwielbiamy je za smak i soczystość, ale te doznania kulinarne można z łatwością zastąpić innym, bogatszym w minerały oraz witaminy produktem.
Cytrusy

Często mawia się, że pomarańcze, mandarynki, cytryny czy grapefruity to bogate źródło witaminy C. O dziwo, większą zawartością wykazuje się pietruszka oraz czarna porzeczka. Cytrusy nie wpływają na organizm korzystnie, szczególnie zimą. Przyczyniają się bowiem do jego wychładzania.
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas