Udar mózgu
By nie zmienił radykalnie twojego życia, za wszelką cenę staraj się mu zapobiegać. Przede wszystkim zmień swój codzienny jadłospis.

Co jeść, by polepszyć krążenie krwi?
Właściwa dieta zmniejszy ryzyko udaru o ponad 30 proc. Które produkty mają taką magiczną moc?
Ryby morskie, szczególnie łososie i makrele zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Łagodzą one stany zapalne w tętnicach, co poprawia przepływ krwi. Jedz dwa razy w tygodniu.
Błonnik - gdy dostarczamy go do organizmu w dawce przynajmniej 20 g dziennie, jest w stanie obniżyć nasz wysoki poziom cholesterolu. Jedz dużo warzyw, ziemniaków, pieczywo z pełnego przemiału, a na śniadanie np. płatki owsiane z mlekiem i suszonymi owocami.
Czarna fasola to bogate źródło antocyjanów. Są to związki, które skutecznie uelastyczniają naczynia krwionośne. Jest w niej również wiele rozpuszczalnego błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3, a także minerałów. Jedz jedno duże danie z fasoli w tygodniu.
Awokado ma w sobie sporo magnezu. A trzeba Ci wiedzieć, że pierwiastek ten wydatnie obniża ryzyko udaru. Jedz kilka w tygodniu. Możesz dodawać go do sałatek, kanapek, robić pastę z miąższu, posiekanego koperku i soku z cytryny.
Szpinak - znajdziesz w nim, oprócz magnezu, witaminy z grupy B, w tym zbawienny dla serca kwas foliowy. Jedz najlepiej na surowo, dodawany do sałatek, kanapek.
Migdały dostarczają wit. E i wiele tłuszczów nienasyconych, które obniżają poziom cholesterolu, utrzymują tętnice w dobrej kondycji.
Tylko nie przesalaj
Sól podwyższa ciśnienie krwi, które często przyczynia się do udarów. Dlatego ogranicz jej spożycie do płaskiej łyżeczki dziennie (ok. 5 g).
Nie wystarczy przestać solić. Podczas zakupów czytaj etykiety - dużo soli jest w żywności przetworzonej.
Nie żałuj przypraw
Wpływ na zdrowie mają szczególnie przyprawy ostre:
- Imbir i ostra papryka poprawiają pracę krwioobiegu, zapobiegają miażdżycy.
- Czosnek zmniejsza lepkość krwi, obniża ciśnienie, zwiększenia stężenia dobrego cholesterolu, a zmniejszenia tego złego.
Sięgnij po potas
Usprawnia pracę nerek i układu krążenia (kontroluje ciśnienie krwi), zarządza gospodarką wodną. Dawka dzienna potasu to 2-3 g. Najlepiej dostarczać ją z pożywieniem (łykanie preparatów z potasem bez konsultacji z lekarzem może prowadzić do przedawkowania, co jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia).
- Najwięcej potasu mają suszone figi, morele, pistacje.
- Sporą dawkę zawierają ryby morskie, szczególnie łosoś, makrela i tuńczyk.
- Jest także w ziemniakach, burakach, brokułach i cukinii, bananach.
- Cennym jego źródłem jest nabiał.
Mierz ciśnienie obwodowe PASA
Nadmiar tkanki tłuszczowej w okolicy pasa szczególnie utrudnia krążenie krwi. Jeżeli chcesz wiedzieć, czy masz powody do niepokoju, zmierz obwód w tej okolicy - powyżej 80 cm oznacza otyłość brzuszną.
Systematycznie mierz ciśnienie (prawidłowe to 120/80 mm Hg). Gdy wartości te przekraczają 140/90 mm Hg mówimy o nadciśnieniu tętniczym, które wymaga leczenia. Uwaga! Do pomiarów używaj aparatów naramiennych (nadgarstkowe nie dają wiarygodnych wyników).
Zobacz również: