W krtani rozgorzał pożar? Działaj i milcz

Masz chrypkę, chrząkasz i boli cię gardło? To typowe objawy zapalenia krtani. Samo nie przejdzie.

Kłopoty z krtanią to nie przelewki. Słuchaj lekarza, ale skorzystaj też z domowych sposobów – złagodzą objawy choroby i pozwolą ci szybciej wrócić do zdrowia
Kłopoty z krtanią to nie przelewki. Słuchaj lekarza, ale skorzystaj też z domowych sposobów – złagodzą objawy choroby i pozwolą ci szybciej wrócić do zdrowia123RF/PICSEL

Jeśli dopadło cię zapalenie krtani, musisz przede wszystkim oszczędzać głos. Nie wysilaj się na szept - mówienie w ten sposób nadweręża gardło i struny głosowe zdecydowanie bardziej niż normalne. Szept wcale nie przyspiesza więc leczenia, wręcz przeciwnie. Ale nawet całkowite milczenie też nie wystarczy, żeby wyzdrowieć. Trzeba jeszcze wiedzieć, co pić, jak się w czasie choroby odżywiać i czego unikać.

Zrób sobie syrop

Zapalenie krtani złagodzisz syropem z cebuli, miodu i cytryny, który powleka śluzówkę i łagodzi podrażnienia. Trzy duże cebule pokrój w  plastry i  przełóż do słoika. Zalej je sokiem z jednej cytryny i dodaj 10 łyżek miodu. Całość odstaw na dobę - po tym czasie syrop jest gotowy. Sięgaj po niego trzy razy dziennie. Zażywaj po łyżce specyfiku zmieszanego z połową szklanki ciepłej wody. 

Bardzo skuteczny jest także syrop z babki lancetowatej. Sześć garści liści zblenduj, wrzuć do garnka i dolej tyle wody, by je zakrywała. Dodaj dwie szklanki cukru i niecałą szklankę miodu. Zagotuj i trzymaj na niewielkim ogniu. Pamiętaj, by ciągle mieszać wywar, aż zgęstnieje. Gorący syrop zlej przez gazę do słoika, zakręć, ustaw wieczkiem do dołu i czekaj, aż ostygnie. Przechowuj w chłodnym miejscu. Wypijaj po dwie łyżeczki przed posiłkami.

Potrzeba ci nawilżenia

Krtań w  trakcie choroby jest bardzo sucha, powinnaś więc pić dużo wody (co najmniej osiem szklanek dziennie), aby ją nawilżyć. Trzy razy dziennie możesz do szklanki wody dodać po dwie łyżeczki octu jabłkowego, który pomaga wzmacniać układ odpornościowy. 

Gardło nawilży też siemię lniane. Łyżkę ziarenek, w całości lub zmielonych, zalej gorącą (ale nie wrzącą) wodą i odczekaj, aż utworzy się kisiel. Pij ciepły kilka razy dziennie. 

Koniecznie zadbaj o to, by powietrze w mieszkaniu nie było zbyt suche. Warto zaopatrzyć się w nawilżacz. Gdy go nie masz, wieszaj mokre ręczniki na grzejniku, rozwieszaj mokre pranie w pokoju itp.

Jedz nabiał

Sięgaj teraz często po jogurt i kefir. Łagodzą objawy zapalenia krtani i gardła. W  dodatku zawierają probiotyki, które wzmacniają odporność. Pamiętaj, że nabiał przed zjedzeniem powinien chwilę postać w temperaturze pokojowej, aby nie był zbyt zimny. 

Zioła są bardzo dobre do płukania gardła, można też przygotować z nich herbatę
Zioła są bardzo dobre do płukania gardła, można też przygotować z nich herbatę123RF/PICSEL

Płucz gardło

Rozpuść łyżeczkę soli w szklance ciepłej wody. Roztworem płucz gardło kilka razy dziennie. Możesz użyć soli leczniczych, np. bocheńskiej, ale zwykła kuchenna też pomoże. Do płukania możesz również wykorzystać zioła: szałwię, rumianek i  tymianek. Zalej wrzątkiem łyżeczkę ziół i odstaw pod przykryciem na 15 minut. Lekko ciepłym naparem płucz gardło dwa razy dziennie. 

Włącz parówki

Tych samych ziół użyj do inhalacji, która ułatwia oddychanie i łagodzi podrażnione gardło. Do miski wlej dwa litry gorącej wody i dodaj napar z ziół. Możesz równie dobrze użyć także skutecznych - bo działających odkażająco i przeciwzapalnie - olejków eterycznych. Użyj bergamotowego, eukaliptusowego, sosnowego lub z drzewa herbacianego. Na głowę narzuć ręcznik i pochyl się nad parującą wodą. W trakcie inhalacji zamykaj oczy. I uważaj, żeby się nie poparzyć. Inhaluj się przez pięć minut, trzy razy dziennie. 

Czas na herbatkę

Ulgę przyniesie ci także picie herbaty z liści orzecha włoskiego. Kopiastą łyżeczkę drobno pokrojonych liści zalej szklanką wrzątku i pozostaw na krótko do naciągnięcia. Niezwykle skuteczne, chociaż niestety "trudne" w smaku jest też picie mikstury z mleka i soli emskiej (kupisz ją w aptece). W kubku gorącego mleka rozpuść jedną lub dwie tabletki soli emskiej, dodaj po jednej łyżce miodu i masła, a następnie wypij, zanim płyn wystygnie. 

To nie czas na jedzenie lodów i palenie tytoniu

Podczas choroby unikaj zimnych napojów, lodów, picia alkoholu - a także kwaśnych, ostrych i gorących potraw. Posiłki powinny być niewielkie i najlepiej płynne, zmiksowane na gładko, bo połykanie może wywoływać ból. 

Zaprzestań palenia papierosów. Nałóg ten, jak nic innego, przyczynia się do nawracającego zapalenia krtani. U palaczy częściej występują też zaburzenia o ciężkim przebiegu - łącznie z rakiem krtani. 

Zobacz także:

W trosce o środowisko – z czego zrobiona jest najnowsza płyta Natalii Przybysz?Styl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas