W zgodzie z naturą: Bazylia i fasola
Naturalne składniki potrafią wiele zdziałać.
Bazylia. Gdy dopada przeziębienie
To zioło poprawia odporność, więc teraz, gdy wirusy szaleją, syp je szczodrze do zup. Jeśli masz kaszel, rozetrzyj dwie łyżki suszonej bazylii z połową szklanki miodu. Taki syrop jedz po łyżeczce 4-6 razy na dobę. Z kolei 4 krople olejku bazyliowego do aromaterapii (kupisz w zielarniach, ok. 25 zł), rozcieńczone z łyżką oleju to doskonała maść lecznicza. Wcieraj przed snem w klatkę piersiową i plecy: to rozgrzeje i ułatwi oddychanie
Fasola. Idealna dla wegetarian
Osoby, które nie jedzą mięsa (a takich jest coraz więcej) często miewają niedobory białka w diecie. Fasola jest doskonałym źródłem tego składnika, w dodatku dobrze przyswajalnego. Co więcej, jej ziarna (zwłaszcza fasoli czerwonej) dostarczają witamin z grupy B, których roślinożercom też często brakuje. A są one niezmiernie ważne, bo poprawiają pracę mózgu, układu nerwowego a także zapobiegają depresjom.
Zobacz także: