W zgodzie z naturą: Bazylia i fasola

Naturalne składniki potrafią wiele zdziałać.

Bazylia jest nie tylko smaczna. Jest zdrowa i wzmacnia odporność
Bazylia jest nie tylko smaczna. Jest zdrowa i wzmacnia odporność©123RF/PICSEL

Bazylia. Gdy dopada przeziębienie

To zioło poprawia odporność, więc teraz, gdy wirusy szaleją, syp je szczodrze do zup. Jeśli masz kaszel, rozetrzyj dwie łyżki suszonej bazylii z połową szklanki miodu. Taki syrop jedz po łyżeczce 4-6 razy na dobę. Z kolei 4 krople olejku bazyliowego do aromaterapii (kupisz w zielarniach, ok. 25 zł), rozcieńczone z  łyżką oleju to doskonała maść lecznicza. Wcieraj przed snem w klatkę piersiową i plecy: to rozgrzeje i ułatwi oddychanie

Fasola. Idealna dla wegetarian

Osoby, które nie jedzą mięsa (a takich jest coraz więcej) często miewają niedobory białka w diecie. Fasola jest doskonałym źródłem tego składnika, w dodatku dobrze przyswajalnego. Co więcej, jej ziarna (zwłaszcza fasoli czerwonej) dostarczają witamin z grupy B, których roślinożercom też często brakuje. A są one niezmiernie ważne, bo poprawiają pracę mózgu, układu nerwowego a także zapobiegają depresjom.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas