Warzywa korzeniowe, czy każdy może je jeść?
Są bogate w witaminy, których nie może zabraknąć teraz w menu.
Trudno sobie bez nich wyobrazić polską kuchnię. Gdy minie już czas na świeże pomidory i ogórki, częściej sięgamy po warzywa korzeniowe. I bardzo dobrze, bo mogą one przetrwać całą zimę zachowując większość składników odżywczych. Jesienią i zimą marchew, seler, pietruszka, burak są głównym źródłem witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy - niezbędnych, by organizm bronił się przed infekcjami.
Warto pamiętać wtedy o chrzanie i selerze; mają właściwości przeciwzapalne. Kto może chrupać te warzywa na surowo, a kto powinien unikać gotowanych?
Marchew, pietruszkę, buraka, zaleca się w dolegliwościach wątroby, wrzodach żołądka i dwunastnicy, w zapaleniu błony śluzowej przewodu pokarmowego.
Gotowane warzywa mają wysoki indeks glikemiczny, np. gotowany seler ma IG 85, marchewka (IG 80), burak (IG 65), podnosząc poziom glukozy we krwi. Diabetycy i osoby przebywające na diecie ograniczającej cukier powinny jeść je na surowo.
1. Burak swój intensywny kolor zawdzięcza betainie - substancji, która prawdopodobnie hamuje wzrost niektórych typów nowotworów. Buraki działają krwiotwórczo, wzmocnią odporność (sok świeżo wyciśnięty z buraka wypijany codziennie podczas infekcji znacznie skraca chorobę), oczyszcza organizm, zapobiega zaparciom, łagodzi zgagę.
2. Pietruszka zawiera olejek eteryczny, którego głównymi składnikami są mirystycyna i apiol. To one mają wpływ na pracę układu trawiennego, działają moczopędnie. Korzeń pietruszki dostarczy też witamin: C, E, z grupy B. Da nam także wapń, potas, żelazo, magnez i fosfor oraz flawonoidy. Warto też pić napar z korzenia pietruszki - działa oczyszczająco i odtruwająco.
3. Seler Jeśli nie wywołuje u ciebie uczulenia, seler warto jeść codziennie np. w surówkach, ponieważ pomaga pozbyć się toksyn z przewodu pokarmowego. Działa też przeciwbólowo, przeciwzapalnie i moczopędnie. Jeśli chcesz łagodzić dolegliwości reumatyczne, obniżyć ciśnienie, zapobiegać miażdżycy i wzmacniać organizm w okresie jesienno-zimowych infekcji - pij sok świeżo wyciśnięty z selera. Poza spożywaniem surówek i soków, można go faszerować i piec.
4. Marchew jest źródłem beta-karotenu, przekształcanego w wit. A oraz kwasu foliowego. Wspomaga układ odpornościowy, dba o wzrok. Surowa marchew ma tylko 13 kcal i 1,8 g błonnika. Można ją jeść przy wrzodach żołądka i dwunastnicy, łagodzi wzdęcia.
5. Biała rzodkiew ma niewiele kalorii, sprawdzi się jako przekąska na diecie odchudzającej. Dostarczy witamin (C, z grupy B), wapnia, żelaza, cynku. Korzystnie wpływa na układ odpornościowy, trawienny, działa żółciotwórczo. Spożywana regularnie dobrze wpływa na cerę i włosy.
6. Chrzan skutecznie walczy z bakteriami, grzybami i wirusami (to zasługa zawartych w nim fitoncydów). Wspiera leczenie górnych i dolnych dróg oddechowych, łagodzi kaszel, podnosi odporność. Poprawia też trawienie.