Reklama

Wątroba lubi małą czarną?

Korzyści z picia aromatycznego napoju są ogromne, warto więc delektować się kawą dla zdrowia. Jaką wybrać?

Czarne ziarna to jeden z najlepiej zbadanych produktów spożywczych świata. A jednak wciąż dowiadujemy się o nowych, wręcz leczniczych ich właściwościach. Jeśli więc nie masz istotnych przeciwwskazań medycznych, popijaj małą czarną nawet kilka razy dziennie.

1. Antydepresant w filiżance

Wypicie jednej filiżanki kawy zwiększa w mózgu stężenie serotoniny (dowiedli tego amerykańscy naukowcy z Harvardu). Hormon ten reguluje więc nastrój i zapobiega stanom depresyjnym. Mała czarna działa też pobudzająco - lekko podnosi ciśnienie krwi oraz poziom ważnych dla naszej aktywności neuroprzekaźników - dopaminy i noradrenaliny. Lista zalet kawy jest długa, trzeba jednak pamiętać, że pita w nadmiarze szkodzi. Wypłukuje elektrolity, co prowadzi do rozstrojenia układu wegetatywnego i nerwicy serca.

Reklama

2. Dla kogo biała?

Często dokucza ci żołądek, cierpisz na nieżyt lub wrzody? Zrezygnuj z mocnego espresso, bo pobudza wytwarzanie kwasu solnego, agresywnego dla błony śluzowej. Do parzenia wybieraj gatunki niskodrażniące (Astra, Cronat Gold). Kawę pij po jedzeniu, z mlekiem. Ma ono zasadowy odczyn i neutralizuje kwas solny. Żołądkowcom zaleca się caffe latte i cappucino.

3. Mleko nie dla każdego

Z zabielania kawy powinnaś zrezygnować, jeśli cierpisz na nietolerancję laktozy lub białek mleka krowiego (objawia się ona bólem brzucha i częstymi wzdęciami). Zamiast krowiego możesz bez obaw dolewać do małej czarnej mleczko sojowe, ryżowe lub migdałowe. To ostatnie zrobisz sama, miksując garść płatków migdałowych z 1/2 szklanki zimnej wody (z lodówki). Tłuszcz w nim zawarty stanowi skuteczną osłonę przed substancjami drażniącymi. Dodatkowa zaleta mleka z migdałów? Dostarcza dużej ilości wapnia i magnezu.

4. Kawa - sposób na uporczywe zaparcia?

Wypicie rano mocnego naparu silnie pobudza metabolizm - zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych, dzięki zawartym w niej kwasom fenolowym i błonnikowi przyspiesza pracę jelit. Najskuteczniej działa kawa po turecku (z fusami), ale nie pij jej częściej niż raz dziennie. Niefiltrowana kawa zawiera sporo tłuszczów, które mogą przyczynić się do znacznego podniesienia poziomu cholesterolu we krwi.

5. Trzy razy dziennie

Wypijanie kilku espresso w ciągu dnia ma korzystny wpływ na wątrobę. Udowodnili to norwescy naukowcy z Narodowego Instytutu Zdrowia. Ich zdaniem 3 małe filiżanki kawy dziennie pobudzają regenerację komórek wątroby i obniżają ryzyko jej marskości. Zalecają delektowanie się małą czarną osobom cierpiącym na wirusowe zapalenie wątroby, a także tym, którzy lubią często sięgać po alkohol.

6. Nie pij rozpuszczalnej

W procesie produkcyjnym kawa ta traci większość składników odżywczych, a na dodatek może zawierać szkodliwe sztuczne aromaty. Jeśli jednak w podróży czy w nawale pracy musisz wypić kawę rozpuszczalną, wybieraj liofilizowaną (najpierw zamrażaną), zachowującą najwięcej walorów prozdrowotnych.

Na Żywo
Dowiedz się więcej na temat: Kawa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy