Wątroba strajkuje?

To jedyny narząd, który potrafi sam się regenerować. Jednak gdy ciągle wystawiasz go na próbę, może się zbuntować.

Zioła pomagają w trawieniu, stosuj je zwłaszcza do potraw ciężkostrawnych
Zioła pomagają w trawieniu, stosuj je zwłaszcza do potraw ciężkostrawnych123RF/PICSEL

Wątroba nie boli, bo nie jest unerwiona. Ale gdy traktujesz ją po macoszemu, powiększa się od nadmiaru przerabianej krwi i zaczyna rozpychać swą otoczkę - wówczas czujesz charakterystyczne (i bardzo nieprzyjemne) gniecenie w boku.

Mogą mu towarzyszyć wzdęcia, uczucie przepełnienia, mdłości, biegunka lub zaparcia. Aby tego uniknąć, przede wszystkim nie forsuj jej. Na alkohol pozwalaj sobie tylko od święta, a po leki przeciwbólowe dostępne bez recepty sięgaj najrzadziej jak zdołasz. Wbrew pozorom są nieobojętne dla zdrowia.

Postaw na warzywa i zioła

W warzywach znajduje się błonnik, który ułatwia trawienie i pomaga usuwać z układu pokarmowego nadmiar tłuszczu - jedz je jak najczęściej. 

Wołowinę i wieprzowinę zastąp drobiem i rybami. Do potraw dodawaj zioła, które sprawiają, że dania są lżejsze do strawienia - tak działają zwłaszcza majeranek, tymianek, mięta, oregano, kminek, jałowiec. 

Jadaj pięć niewielkich posiłków co trzy lub cztery godziny. Jedz powoli, dokładnie przeżuwaj każdy kęs. Wtedy wątroba nadąży z wytwarzaniem żółci, niezbędnej do trawienia pokarmu, a także wychwyci szkodliwe substancje.

Zobacz także:

Natalia Przybysz o płycie „Jak malować ogień” Styl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas