Weganie bardziej narażeni na złamania kości
Rezygnujesz z mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego? Uważaj na niedobory wapnia, białka i witaminy B12.
Naukowcy odkryli że ryzyko złamań kości u wegan jest o 43 proc. większe niż u osób, które jedzą mięso i nabiał. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie BMC Medicine.
Nie oznacza to konieczności włączenia mięsa do posiłków, ale podjęcia o wiele większego wysiłku w celu skomponowania pełnowartościowej diety, która zapobiegnie niedoborom. Okazuje się, że nawet zwiększone spożycie białka i wapnia nie daje zadowalających efektów i dla wzmocnienia kości niezbędne jest także zapobieganie niedoborom witaminy B12 i D.
W ramach badania przeanalizowano dane niemal 55 tys. mężczyzn i kobiet pochodzące z obserwacji trwających średnio 18 lat. Brano pod uwagę złamania z różnych przyczyn, w badaniu uwzględniano też dane dotyczące stylu i poziomu życia (dochody, wykształcenie).
Okazało się, że w diecie osób rezygnujących z mięsa i nabiału, poziom wapnia i białka jest najczęściej niewystarczający do zapewnienia zdrowia kości. Naukowcy sugerują, że osoby, pozostające na takiej diecie powinny większą uwagę przykładać do planowania posiłków tak, aby dostarczyć wszystkich niezbędnych składników. Dobrymi źródłami roślinnego białka są jak fasola, komosa ryżowa, owies i soja. Aby uzupełnić wapń warto sięgać po warzywa liściaste i nasiona chia. Dobrym pomysłem jest także suplementacja witaminą B12 i D.