Więcej energii jesienią

​Szybko się męczysz, łatwo się denerwujesz, tyjesz? Oczyść organizm z toksyn. Poprawa nastroju, spadek wagi i przypływ energii gwarantowane!

Kefir lub jogurt naturalny dają nam bakterie kwasu mlekowego, które usprawniają pracę jelit, dzięki temu usuwają toksyny i niestrawione resztki.
Kefir lub jogurt naturalny dają nam bakterie kwasu mlekowego, które usprawniają pracę jelit, dzięki temu usuwają toksyny i niestrawione resztki.123RF/PICSEL

Toksyny są niemal wszędzie: w spalinach samochodowych, dymie papierosowym, w żywności. Zaburzają pracę organizmu, zwiększają ryzyko chorób przewlekłych i spowalniają przemianę materii - stąd problemy z wagą. Dlatego warto raz na dwa-trzy miesiące przeprowadzić prostą kurację odtruwającą.

Na początek trzeba stopniowo usuwać z menu żywność typu fast food, słodycze, wędliny i mięso czerwone, ograniczyć kawę i zrezygnować z alkoholu. Oczyszczanie rozpocznij w weekend (gdy organizm pozbywa się toksyn, możesz czuć się osłabiona). Podstawą menu powinny być surowe i gotowane warzywa, pełnoziarniste pieczywo, niewielkie ilości owoców oraz mleczne napoje fermentowane (kefir, jogurt, maślanka).

Buraki

Mają sporo potasu, dużo błonnika oraz betaninę, której zawdzięczają barwę. Ma ona działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i oczyszczające. Na detoksie jedz przynajmniej 3 małe bulwy (lub jedną dużą) albo wypijaj dwie szklanki soku z buraka dziennie.

Kefir, jogurt naturalny

Dają nam bakterie kwasu mlekowego, które usprawniają pracę jelit, dzięki temu usuwają toksyny i niestrawione resztki. Zawierają pełnowartościowe, łatwe do strawienia białko i wapń, które przyspieszają przemianę materii i wspomagają spalanie tłuszczów. Są źródłem witamin B1, B2 i niacyny przyspieszających metabolizm, poprawiających odporność oraz wzmacniających układ nerwowy. Pij szklankę dziennie.

Jabłko

Owoc ten wyróżnia się zawartością błonnika nierozpuszczalnego i rozpuszczalnego w wodzie (to cecha pektyn). Chłoną one toksyny jak gąbka, a następnie - niczym miotła - oczyszczają jelita z toksyn i niestrawionych resztek pokarmowych. Wspomagają też pracę wątroby i trzustki. Na detoksie jedz przynajmniej dwa jabłka dziennie, najlepiej na surowo, ze skórką.

Zielony jęczmień

Młode, suszone i sproszkowane zboże jest źródłem żelaza, potasu, wapnia, magnezu, wit. C i kwasu foliowego. Wzmacnia organizm oraz odkwasza go, unieszkodliwia też wolne rodniki. Działa także przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, wspiera pracę serca, wspomagając odchudzanie. Rano na czczo wypij napój z 2 łyżeczek zielonego proszku i 150 ml zimnej wody.

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas