Reklama

Wielkanoc bez glutenu

Szukasz pomysłów na wielkanocne wypieki bez glutenu? Sprawdź, jak w prosty sposób przygotować bezglutenowe wersje tradycyjnych ciast oraz pyszny chleb z mąki gryczanej.

Nie rezygnuj z deseru z powodu restrykcyjnej diety. Zamiast patrzeć jak inni zajadają się wielkanocnymi ciastami i świeżym chlebem, przygotuj własne, bezglutenowe wersje tradycyjnych wypieków. Wypróbuj 3 proste przepisy na chleb gryczany, bezmączne muffinki z ciecierzycy oraz babkę marchewkową na bazie mąki ryżowej. Wszystkie składniki, których potrzebujesz, kupisz w sklepie spożywczym lub supermarkecie jak Tesco, Carrefour bądź Frisco. Opinie o najsmaczniejszych ciastach bezglutenowych znajdziesz na blogach kulinarnych.

Reklama

1. Babka marchewkowa bezglutenowa

Składniki:

● 120 g marchewki startej na drobnych oczkach

● 90 g mąki ryżowej

● 40 g skrobi ziemniaczanej

● 2 jajka

● 100 ml oleju

● ¼ szklanki ksylitolu (jeśli lubisz słodkie ciasta możesz dodać go więcej)

● ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Jak to zrobić?

Przesiej mąkę ryżową wraz ze skrobią ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Rozdziel białko od żółtka i ubij je na sztywno ze szczyptą soli. W oddzielnej misce utrzyj żółtka z cukrem i nie przerywając mieszania, dodaj do nich olej oraz marchewkę. Następnie dosyp mąkę i zmiksuj wszystko na gładko. Gdy ciasto będzie jednolite, dodaj do niego łyżkę ubitej piany z białek i delikatnie wymieszaj przy pomocy silikonowej łopatki. Dodaj resztę piany. Przełóż gotową masę do natłuszczonej i obsypanej mąką ryżową formy. Piecz przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

2. Chleb gryczany bezglutenowy

Składniki:

● 500 g mąki gryczanej

● 1 opakowanie suchych drożdży

● 1 łyżeczka soli

● 4 płaskie łyżeczki cukru

● 2 łyżki oleju roślinnego

● 425 ml ciepłej wody

● 100 g ugotowanej kaszy gryczanej

Jak to zrobić?

Połącz ze sobą wszystkie składniki oprócz kaszy gryczanej i miksuj je przez około 5 minut do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj ugotowaną kaszę i wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do natłuszczonej foremki do chleba, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno przez ten czas podwoić swoją objętość. Następnie wstaw je do piekarnika nagrzanego do 210° bez termoobiegu i piecz przez 40 minut.

3. Orzechowe babeczki z ciecierzycy bez glutenu

Składniki:

• 100 g ciecierzycy ugotowanej lub konserwowej

• 1 łyżka masła orzechowego

• 1 jajko

• 5 suszonych moreli

• pół łyżeczki sody oczyszczonej

• 3 łyżki maślanki

• 1 łyżeczka cukru (możesz też użyć fruktozy lub ksylitolu)

Jak to zrobić?

Zmiksuj ciecierzycę na gładką masę. Dodaj do niej masło orzechowe, jajko, drobno posiekane morele, maślankę, sodę oraz cukier i ponownie zmiksuj. Przełóż ciasto do papierowych foremek i piecz w temperaturze 180° przez około 20 minut. Po upieczeniu posyp babeczki płatkami migdałowymi.

Gdzie szukać produktów bez glutenu?

Produkty bezglutenowe są coraz łatwiej dostępne. Możesz je już kupić w większości sklepów spożywczych oraz w supermarketach, w tym e-marketach, takich jak Tesco czy Frisco. Opinie o najlepszych produktach bez glutenu znajdziesz na kulinarnych forach internetowych. E-sklepy to bardzo wygodny sposób na większe świąteczne zakupy z dostawą do domu. Sprawdź Piotra i Pawła, Tesco lub Frisco. Opinie o e-marketach znajdziesz w sieci.


materiał zewnętrzny
Dowiedz się więcej na temat: gluten
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy