Wirus na mrożonkach?

​Nowa Zelandia przez niewiele ponad 100 dni cieszyła się brakiem zachorowań na COVID-19. Jednak koronawirus wrócił.

Polacy chętnie kupują mrożone warzywa
Polacy chętnie kupują mrożone warzywa123RF/PICSEL

I jak sugerują tamtejsze władze najprawdopodobniej na opakowaniach z importowanymi mrożonkami. Ten przypadek nie był odosobniony.

Chińscy urzędnicy poinformowali, że również znaleźli ślady wirusa: na paczkach z mrożonymi krewetkami z Ekwadoru oraz skrzydłami kurczaka z Brazylii.

Czy powinniśmy więc ostrożniej podchodzić do mrożonej żywności? Eksperci twierdzą, że SARS -CoV-2 nie jest zbyt stabilny poza organizmem ludzkim i szansa na złapanie COVID-19 z mrożonek jest niewielka, lecz... nie wykluczają, że istnieje taka możliwość. Zwłaszcza że wirusy mogą przetrwać do dwóch lat w temperaturze -20ºC.

Zobacz także:

Renata Przemyk: Te 30 lat było bardzo dobre i twórcze. Ale to dopiero pierwsze 30 lat Styl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas