Witamina D3 chroni przed alergią

Aktualizacja

Już chyba wszyscy przyswoiliśmy sobie wiedzę, że witamina słońca wspomaga nasze kości. Ale to nie jedyna jej właściwość.

To najwartościowsza część jajka. Jedz szczególnie teraz
To najwartościowsza część jajka. Jedz szczególnie teraz123RF/PICSEL

Równie ważna jest ona dla sprawnego działania systemu odpornościowego, ochrony przed infekcjami układu oddechowego (witamina D3 korzystnie wpływa na rozwój i leczenie astmy) i... dla alergii.

Jak?

Zdaniem naukowców wysoki poziom witaminy D3 zmniejsza produkcję białka odpowiedzialnego za reakcje alergiczne w organizmie. I co ważne - działa przeciwzapalnie!

Skóra produkuje tę witaminę pod wpływem słońca. W ciepłe, letnie dni wystarczy 15 minut przebywania na zewnątrz, aby zaspokoić potrzeby organizmu na witaminę D.

Jednak teraz, kiedy w trosce o nasze bezpieczeństwo rzadziej wychodzimy z domu, nie możemy przestać suplementować jej po zimie. Standardowa dawka dla osoby dorosłej wynosi najczęściej 2000 j.m. na dobę.

Gdzie ją znajdziesz w jedzeniu?

Witaminę D w pożywieniu znajdziesz w rybach morskich, żółtkach jaj, serach dojrzewających czy maśle. Jednak dieta pozwala pokryć tylko 20 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.

Zobacz również:

Renata Przemyk apeluje o pomoc Styl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas