Wiwat warzywa strączkowe

Są skarbnicą mikroelementów, białka i witamin. Przeciwdziałają chorobom i dostarczają dużo energii. Ta strączkowa dieta będzie też idealna dla cukrzyków.

Warzywa strączkowe w czasie gotowania nie tracą swoich cennych składników
 © Panthermedia
Warzywa strączkowe w czasie gotowania nie tracą swoich cennych składników
 © Panthermedia

Nie cieszą się dużą popularnością, gdyż uważane są za ciężko strawne. Rzeczywiście, warzywa strączkowe posiadają w swoim składzie dużo skrobi i białka, a to z kolei powoduje, że są wolno trawione. Ale również wydzielanie glukozy i insuliny jest zdecydowanie wolniejsze niż np. po zjedzeniu ziemniaków. Dzięki temu tak szybko nie dopada nas głód. Inna zaletą warzyw strączkowych jest to, że są bogatym źródłem wielu witamin i mikroelementów. Są one lepiej przyswajalne przez organizm niż te zawarte w preparatach witaminowych.

Poza tym warzywa strączkowe w czasie gotowania nie tracą swoich cennych składników. W diecie tej nie potrzeba rezygnować z ulubionych dań. Wystarczy tylko dodać warzywa strączkowe do obiadu. I połączyć je np. z bazylią, czosnkiem i tymiankiem, które ułatwią trawienie.

Warto wiedzieć

• Fasola - jest źródłem wit. z grupy B oraz potasu, magnezu, fosforu i wapnia. Wspomaga leczenie różnych chorób: nadciśnienia, cukrzycy, miażdżycy.

• Groch - jest także źródłem żelaza, fosforu, i witamin: PP, C i z grupy B.

• Bób - zawiera białko, witaminy: PP, C i z grupy B oraz beta-karoten. Ma też w swoim składzie wapń, fosfor, żelazo, potas i magnez. A ponadto dużo błonnika.


Soja - to skarbnica aminokwasów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B oraz potasu, magnezu, fosforu, żelaza i wapnia.

Chwila dla Ciebie 22/2010

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas