Wrzody wyleczysz ziołami
W walce z chorobą wrzodową doskonale sprawdzą się m.in. lukrecja i kminek.
Moc babki lancetowatej
Kojący napar. Zmieszaj po łyżce liści babki i suszonego korzenia prawoślazu lekarskiego. Zalej szklanką wrzątku. Zaparzaj pod przykryciem. Odcedź i w razie pojawienia się dolegliwości pij po pół szklanki przed jedzeniem.
Ważne! Tanią i wygodną opcją jest wyciąg wodny z babki i prawoślazu dostępny w aptece.
Ważne, by zwrócić uwagę na rodzaj preparatu - wyciąg wodny z tych ziół wspomoże żołądek, a słodki syrop chore gardło.
Dobroczynny kminek
Leczniczy napar. Łyżeczkę nasion najpierw zmiażdż, np. w moździerzu. Utłuczone zalej szklanką wrzątku. Zostaw pod przykryciem na kwadrans, by się zaparzyły. Odcedź i pij 5 razy dziennie po 3 łyżki.
Zupa kminkowa. 2 czubate łyżki kminku lekko podpraż na suchej patelni. Gdy zaczną pachnieć, wrzuć do garnka z gotującym się mlekiem (pół szklanki) i powoli doprowadź do wrzenia. Odcedź i połącz mleko z 1 litrem wcześniej przygotowanego wywaru warzywnego. Możesz dodać 2 łyżki kaszy, np. pęczaku, i razem gotować aż kasza stanie się miękka. Możesz też zupę podawać z grzankami. Przygotuj sobie takie danie raz w tygodniu.
Kuracja krwawnikiem
Ochronny krwawnik. Zmieszaj po 50 g korzenia prawoślazu i kwiatu krwawnika. Na dzienną porcję odmierz 3 łyżki suszu i zalej 2 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie parz przez kwadrans. Napar popijaj 3 razy w ciągu dnia, rozcieńczony pół na pół ciepłą wodą.
Mieszanka ojca Sroki
Z różnych ziół. W dużej misce wymieszaj: korzeń prawoślazu (150 g), ziele bylicy bożego drzewka (100 g), kwiat rumianku (100 g), liść babki lancetowatej (100 g), korzeń lukrecji (100 g), kwiat lipy (50 g), ziele krwawnika (50 g), kwiat nagietka (50 g). Łyżkę mieszanki zalej szklanką wrzątku. Odstaw do zaparzenia pod przykryciem na 10 minut. W razie pojawienia się dolegliwości pij 2 razy dziennie. Możesz też kupić gotową herbatkę z mieszaniną tych ziół - Gastobonisan (ok. 10 zł).
Niezawodna lukrecja
Zwalcza bakterię Helicobacter Pylori, najczęstszą przyczynę wrzodów. Łyżeczkę suszonego korzenia lukrecji zalej połową szklanki zimnej wody. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Odstaw na 15 minut. Przecedź. Pij 2 razy dziennie po pół szklanki.