Wysoki cholesterol - obniż go dietą
Jest niezbędny do produkcji hormonów, witaminy D i kwasu żółciowego. Ale w nadmiarze szkodzi. Dlatego uważaj na to, co masz na talerzu i pamiętaj o regularnym ruchu.
Te produkty włącz do jadłospisu
Obniżą poziom złego cholesterolu (LDL) i podniosą stężenie dobrego (HDL).
Płatki owsiane, jęczmienne, orkiszowe - zawierają rozpuszczalny błonnik, który oczyszcza naczynia krwionośne ze złogów cholesterolu. Jedz je codziennie na śniadanie lub kolację.
Pełnoziarniste pieczywo, graham, ciemny ryż i pełnoziarnisty makaron - są źródłem węglowodanów złożonych, które na długo dają uczucie sytości.
Owoce - jabłka, cytrusy, gruszki, jagody, porzeczki (mogą być mrożone). Dodawaj je do płatków śniadaniowych, jedz na przekąskę. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów hamują utlenianie złego cholesterolu.
Warzywa - strączkowe, korzeniowe i zielonolistne - sałata, szpinak, jarmuż. Jedz też karczochy, bo zawierają cynarynę, która obniża poziom cholesterolu.
Ryby morskie - są bogate w kwasy omega-3, chroniące przed miażdżycą. Jedz je minimum raz w tygodniu.
Sięgaj po gejpfruty
Zawierają kwas galakturonowy, który rozpuszcza złogi cholesterolu w tętnicach. Poprawia ich drożność i zapobiega zawałowi serca oraz udarowi mózgu.
Codziennie zjedz przynajmniej pół grejpfruta lub wypij szklankę świeżo wyciśniętego soku. Włącz do diety także pomarańcze, mandarynki, cytryny.
Wszystkie cytrusy są bogate w witaminę C, która blokuje przemianę cholesterolu w formę szkodliwą dla tętnic i zapobiega tworzeniu się złogów.
Zdrowo przyprawiaj
Niektóre przyprawy nie tylko chronią tętnice przed odkładaniem się w nich cholesterolu, ale także rozpuszczają już istniejące złogi.
Czosnek obniża ciśnienie krwi i poprawia elastyczność tętnic. Jedz 1-2 ząbki dziennie.
Cynamon reguluje poziom cholesterolu i cukru. Dodawaj pół łyżeczki dziennie do potraw (płatków śniadaniowych, ryżu, jogurtu).
Kurkuma zapobiega tworzeniu się zatorów w tętnicach. Wymieszaj pół łyżeczki sproszkowanej przyprawy z miodem i jedz 2 razy dziennie.
Kminek przyspiesza spalanie tłuszczu. Dodawaj go do kanapek, serów, potraw z warzyw, ryb i mięsa.
Zobacz również: