Reklama

Wzmocni odporność i naczynia krwionośne

Jej owoce zbieramy, kiedy są jędrne i mają intensywny kolor. Nie należy zbierać ani niedojrzałych, ani już pomarszczonych i brązowych.

Owoce dzikiej róży to bogate źródło witaminy C - 500-700 mg w 100 g. Choć ta zawartość maleje w trakcie suszenia czy gotowania, i tak jest wyższa niż w cytrusach.

To dlatego dzika róża przeciwdziała grypie i przeziębieniu. Natomiast dzięki witaminom A, B1, B2, E, K ma korzystny wpływ na ciśnienie.

Zdrowotne przepisy

Najpospolitsze odmiany dzikiej róży - psia i rdzawa dojrzewają pod koniec września, ale najlepiej zbierać ją w październiku. Jeśli będziesz robić z róży nalewkę, zbiór możesz przeprowadzić po pierwszych przymrozkach.

Reklama

Napar

1 łyżeczkę suszonych owoców dzikiej róży zalej szklanką wrzątku, pozostaw na 10-15 minut pod przykryciem. Pij 3 razy dziennie po posiłku. Możesz dosłodzić miodem. Napar wzmacnia układ odpornościowy, działa też uspokajająco.

Odwar

2-3 łyżki rozdrobnionych suszonych owoców zalej szklanką wody, pozostaw na noc. Gotuj następnego dnia  - maksymalnie 5 minut. Przecedź, pij gorący.  Stosuj przez 2-3 tygodnie po szklance dziennie.

Marmolada

1 kg owoców dzikiej róży, 1 kg cukru, sok z 1/2 cytryny, 1 laska wanilii, 2 i 1/2 szklanki wody. Do garnka z grubym dnem wlej 2 szklanki wody, wsyp 1/2 kg cukru, dorzuć przekrojoną wzdłuż laskę wanilii. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści.

Do syropu wrzuć owoce. Przykryj garnek, smaż przez 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Wlej sok z cytryny. 

Odstaw do przestudzenia, przetrzyj przez sito. Przetrzyj jeszcze raz przez gazę opatrunkową nałożoną na sitko. Przelej przecier do rondelka. Dodaj resztę cukru. Po 15 minutach marmolada jest gotowa. Przełóż ją do wyparzonych słoiczków.

Dodawaj po łyżeczce do herbaty i deserów.  Rozgrzewająca nalewka 3 0,5 l owoców dzikiej róży 3 0,5 l wódki 3 100 ml spirytusu, 0,5-1 szklanki cukru (do smaku), 0,5 szklanki wody.

Owoce umyj i ponakłuwaj widelcem. Wsyp do słoja i zalej alkoholem. Szczelnie zakręć i odstaw na około 2 tygodnie. Po tym czasie zrób syrop cukrowy: zagotuj wodę z cukrem, przestudź i dodaj do owoców.

Zakręć słoik i wymieszaj. Odstaw na 2 tygodnie. Przecedź nalewkę i odstaw minimum na 2 miesiące. Przefiltruj ją, aby była klarowna i przelej do butelki.

Zobacz również:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy