Wzmocnij odporność przed sezonem infekcji
O układ immunologiczny powinniśmy dbać codziennie i to od rana do nocy. Końcówka lata to dobry moment, by zacząć wzmacniać organizm, zanim nadejdą jesienne chłody, a wraz z nimi infekcje.
Jedz zdrowo
Zbilansowana lekka dieta z przewagą warzyw i owoców, z dobrymi roślinnymi tłuszczami to podstawa właściwego funkcjonowania układu immunologicznego. Jakie produkty szczególnie stymulują naszą odporność?
Warzywa i owoce bogate w witaminy A, C i E (marchew, pomidory, papryka, cytrusy, porzeczki, truskawki - także mrożone) - mają działanie antyoksydacyjne.
Jogurty, kefiry, maślanki - wpływają na wzrost korzystnej mikroflory jelitowej.
Cebula, szczypiorek, czosnek - są cennym źródłem siarczków organicznych, które wzmacniają układ oddechowy i oczyszczają błony śluzowe z bakterii.
Nasiona roślin strączkowych, orzechy, szpinak - są bogate w cynk, a jego niedobór znacznie zwiększa podatność na infekcje.
Kapusta - zawiera siarkę, która działa antyseptycznie na drogi oddechowe. Wzmacnia odporność w każdej postaci, warto codziennie pić wyciśnięty z niej sok.
Kiszonki - są źródłem witaminy C, zapobiegają zakażeniom rotawirusowym.
Hartuj się
Żeby nie chorować, warto uodpornić się na gwałtowne zmiany temperatur. Brodź codziennie w zimnej wodzie przez 10-15 minut (napełnij wannę tak, by woda sięgała do połowy łydek). Albo stosuj naprzemienny natrysk: najpierw przez 20-30 sekund ciepły, potem przez 2-3 sekundy chłodny. I tak kilka razy, zawsze kończ ciepłym.
A co nas osłabia?
Niezdrowe jedzenie - ciężkie i tłuste potrawy, posiłki typu instant.
Na układ odpornościowy źle wpływa zbyt późne chodzenie spać, niedosypianie, przemęczenie i stres. Jeżeli nasz sen trwa krócej niż 6 godzin, jesteśmy bardziej narażeni na infekcje.
Aby nie dać się wirusom, lepiej rozstać się z papierosami i alkoholem.