Zaskakujące odkrycie dotyczące jabłek

„An apple a day keeps the doctor away”, a po polsku: jabłko z wieczora i nie ma doktora. Jak się okazuje: w tym popularnym powiedzeniu jest sporo prawdy. Według niedawnych ustaleń naukowców, jabłka, oprócz wielu innych zdrowotnych zalet, wspomagają również profilaktykę Alzheimera.

Powodów, by jeść jabłka, nie brakuje
Powodów, by jeść jabłka, nie brakuje123RF/PICSEL

Regularne spożywanie jabłek może znacząco przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na Alzheimera i demencję - donosi "Daily Mail", powołując się na ustalenia naukowców z German Centre for Neurodegenerative Diseases (DZNE).

Za dobroczynne działanie jabłek odpowiedzialne są dwa rodzaje składników: kwercetyna, znajdująca się w skórce owoców i kwas dihydroksybenzoesowy (DHBA), kryjący się w ich miąższu. Obydwa wspomagają powstawanie neuronów w mózgu. Co ciekawe  - w przypadku spożywania samego soku, nie odnotowano podobnych efektów.

Profilaktyka Alzheimera to niejedyny powód, dla którego warto regularnie sięgać po jabłka. Spożywanie tych owoców zmniejsza ryzyko cukrzycy i zawałów serca, pomaga obniżyć poziom cholesteroli i zachować szczupłą sylwetkę.

Tak więc: smacznego i na zdrowie!

"Ewa gotuje": Granola z bananem i jogurtem oraz batoniki kokosowePolsat
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas