Zdrowa fasola
Danie to zawiera tiaminę - substancję o działaniu przeciwdepresyjnym. Pomaga także usunąć z organizmu cholesterol, ponieważ zawiera sporo rozpuszczalnego błonnika. Przygotowana pasta wystarczy na 2-3 dni.
Składniki
- 2 szklanki ugotowanej w osolonej wodzie fasoli
- 2 duże cebule
- kwaśne jabłko
- 4 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- 3 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól do smaku
- olej do smażenia (kokosowy albo rzepakowy)
Drobno pokrój cebulę. Jabłko obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej trochę oleju razem z listkami laurowymi i zielem angielskim. Duś cebulę i jabłko do miękkości na rozgrzanym oleju. Następnie wyjmij listki i ziele angielskie.
Ugotowaną fasolę zmiksuj na gładką masę. Dodaj do niej cebulkę, jabłko, pieprz ziołowy, sos sojowy, majeranek. Zmiksuj wszystko. Jeśli pasta będzie za gęsta, dodaj trochę wody z gotowania fasoli. Posól według uznania, ale pamiętaj, że smaki muszą się przegryźć przez noc w lodówce - wtedy jest najsmaczniejsza.
Zjadaj z ulubionym pieczywem, najlepiej razowym i kiszonym ogórkiem.
Zobacz także: