Reklama

Zdrowe grillowanie

Uczta pod chmurką to bardzo przyjemny sposób spędzania czasu, jednak w trakcie grillowania może powstać wiele szkodliwych związków.

By potrawy z grilla były smaczne i zdrowe, trzeba trzymać się kilku zasad. Na dzień przed imprezą wymieszaj oliwę z oliwek i suszone listki rozmarynu i w takiej marynacie zanurz mięso. Zawarte w nich związki blokują powstawanie rakotwórczych amin heterocyklicznych (HCA), które tworzą się w mięsie podczas pieczenia.

Piecz powoli
Grilluj mięso powoli i dbaj, by nie miało kontaktu z ogniem. Nie przygaszaj płomienia przez skrapianie wodą, bowiem para wodna unosi cząstki sadzy zawierające rakotwórcze związki.

Reklama

Grill na uboczu
W czasie grillowania powstają rakotwórcze dioksyny. Unoszą się z one wraz dymem. W odległości kilku metrów od grilla ich stężenie przekracza normy. Dlatego stół ustaw jak najdalej.

Piecz na tackach
Gdy tłuszcz zaczyna się palić i kapie na rozżarzony węgiel, w grillu powstają rakotwórcze związki (PAHs). By uniknąć ich kontaktu z mięsem, używaj tacek lub aluminiowej folii.

"Tak" dla warzyw
Podczas grillowania nie skupiaj się wyłącznie na mięsie. Doskonale będzie do niego pasować świeża sałata z sosem winegret. Możesz też grillować warzywa np. cukinię lub paprykę.

Ogranicz alkohol
Połączenie tłustego jedzenia i alkoholu bardzo obciąża żołądek i wątrobę. Jeśli więc masz problemy z przewodem pokarmowym, nie łącz ich, a nie będziesz miała wzdęć i zgagi.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy