Zdrowe przetwory
Oto przepisy na cudowne mikstury, które pomogą przy wielu schorzeniach.
Sok z ziela krwawnika
Nalewka nagietkowa
50 g kwiatów nagietka (tylko pomarańczowe kwiaty) zalać 0,5 litra 40 proc. alkoholu, pozostawić w ciemnym miejscu na 14 dni. Następnie przecedzić i wycisnąć przez płótno. Przechowywać w ciemnych butelkach. Doustnie używa się pół łyżeczki na pół szklanki wody na godzinę przed posiłkiem w nieżytach jelit, żołądka i dróg żółciowych, wrzodach żołądka i dwunastnicy oraz zapaleniach jelita grubego oraz niedokwaśności.
Do okładów - pół łyżeczki na pół szklanki ciepłej wody w przypadkach kontuzji, ranach, wrzodach, stłuczeniach i otarciach naskórka, owrzodzeniach żylakowych, zapaleniu skóry, odmrożeniach, oparzeniach, wysypkach skórnych, żylakach odbytu.
Wyciąg olejowy z nagietka
2 garści świeżo zebranych kwiatów zalać olejem słonecznikowym tak, żeby je przykryć, postawić na parze na godzinę, potem odstawić i tak powtarzać przez kilka dni, aż olej będzie żółto-pomarańczowy. Przecedzić i wycisnąć kwiaty, przelać do butelki i przechowywać w lodówce. Stosować zewnętrznie na skórę jako środek przeciwzapalny, gojący rany, oparzenia słoneczne, termicznie i podobnie jak nalewkę.
Ocet nagietkowy
100 g świeżych kwiatów wraz z liśćmi zalać 25 ml spirytusu i 135 ml octu 10 proc., pozostawić na 14 dni, często wstrząsając, następnie przecedzić i używać do smarowania przeciw brodawkom, zgrubieniom skóry, trądzikowi, świądowi i zapaleniu skóry.
Likier orzechowy
5 sztuk świeżych zielonych orzechów zalać 0,5 litra alkoholu 40 proc. i pozostawić w zamkniętym naczyniu na 6 tygodni, często wstrząsając, po czym przecedzić. Osobno rozpuścić 250 g cukru w 250 ml wody, zagotować, ostudzić, zmieszać z wyciągiem z orzechów i pozostawić jeszcze 2 tygodnie. Po tym czasie likier można spożywać po pół łyżki 2 razy dziennie między posiłkami w przypadku dolegliwości żołądkowych.
Więcej porad: