Zdrowy orzech do zgryzienia

Wykorzystaj bogactwo ukryte pod łupinami.

Orzechy to jedna z najzdrowszych przekąsek
Orzechy to jedna z najzdrowszych przekąsek© Panthermedia

Garść orzechów to ok. 150 kcal oraz bogactwo zdrowych tłuszczów, minerałów i witamin. Zdrowe co nieco. Naukowcy zalecają jedzenie niewielkich ilości orzechów (ok. 7 sztuk) codziennie. Taka dawka obniża ryzyko chorób serca, niektórych rodzajów raka, kamicy żółciowej, cukrzycy typu 2 i wielu innych chorób.

Dlaczego? Bo orzechy należą do najbogatszych źródeł antyoksydantów: witaminy E i selenu (najwięcej jest go w orzechach brazylijskich). Zawierają argininę, która przyczynia się do zwiększenia przepływu krwi w naczyniach. Orzechy chronią tętnice (działają tam przeciwzapalnie), serce i mózg. A ponadto dostarczają błonnika i łatwo przyswajalnego białka.

Orzechy nerkowca

Są bogate w kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone, które pozytywnie wpływają na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Są też dobrym źródłem żelaza, potrzebnego do tworzenia krwi oraz cynku, który jest niezbędny do funkcjonowania układu odpornościowego.

Orzechy laskowe

To kopalnia witaminy E i magnezu. Już kilka sztuk dziennie poprawi nastrój i wymiecie wolne rodniki. Orzechy laskowe obniżają poziom złego cholesterolu. Poprawiają ostrość wzroku. Zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej oraz raka u palaczy.

Migdały

Mają dwa razy więcej błonnika niż inne orzechy. Są bogatym źródłem witaminy E, magnezu, potasu i fosforu. Dzięki temu dobrze wpływają na układ krwionośny. Zapobiegają nadciśnieniu. Ponadto zawierają sporo wapnia. Usprawniają także pracę przewodu pokarmowego i znoszą uczucie zgagi.

Pistacje

Mają najwięcej potasu i polifenoli (przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki). Są skarbnicą fitosteroli - roślinnych estrogenów, łagodzących objawy menopauzy. Jako jedyne zawierają luteinę i zeaksantynę choniące oczy przed promieniowaniem UV. Obniżają też poziom cukru.

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas