Żelazem w anemię
Żeby twój organizm działał prawidłowo, potrzebuje żelaza. Jego niedobór kończy się anemią. Nie dopuść do tego!
Tylko żelazo chroni przed osłabieniem i anemią! Odpowiednim doborem potraw i ziół uzupełnisz braki.
Zdrowy obiad dla rodziny!
Dużo żelaza znajdziesz w wątrobie wieprzowej, wołowinie, nabiale i brokułach. Ale najwięcej go znajduje się w algach morskich (np. wakame, kelp, spirulina, chlorella). Dodawaj je więc do potraw.
Bogatym w żelazo i smacznym daniem są pieczone buraki z ciecierzycą, orzechami nerkowca i grantem.
Weź dwa buraki, szklankę ciecierzycy, po dwie łyżki orzechów nerkowca i pestek granatu. Buraki ugotuj i obierz, włóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponacinaj je i nałóż do środka ugotowaną ciecierzycę. Piecz przez dziesięć minut w piekarniku w 180 stopniach. Buraki posyp orzechami i granatem.
Napar, który cię wzmocni!
Wymieszaj po jednej łyżeczce ziół bogatych w żelazo - liści malin, krwawnika (nie stosuj go, jeśli jesteś w ciąży albo karmisz), pokrzywy i kwiatów głogu. Zalej szklanką wrzątku i odstaw na trzy godziny! Pij raz dziennie.
Zrób nalewkę z pokrzywy!
Garść świeżych liści zalej trzema czwartymi litra spirytusu wymieszanego z wodą pół na pół. Odstaw na dziesięć dni. Pij przed kolacją mały kieliszek.
MARTA FRANKEL-DOMINIK