Żelazo. Co robić, gdy masz jego niedobór?
Niedobór żelaza może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Dzięki odpowiedniej diecie, szybko sobie z nim poradzisz.

Herbatka lub sok z pokrzywy
Łyżeczkę suszonych liści pokrzywy zalej szklanką wrzątku i parz pod przykryciem około 15 minut.
Pij ciepły napar dwa lub trzy razy dziennie po posiłkach.
Wymiennie z herbatką możesz też pić sok z pokrzywy. Wypijaj po ćwierć szklanki dwa razy dziennie.
Uwaga!
Jeśli stosujesz leki przeciwzakrzepowe lub nasercowe, masz obrzęki, zrezygnuj ze stosowania pokrzywy.
Sok z derenia
Kilogram umytych, oczyszczonych owoców derenia zalej trzema litrami wrzątku. Odstaw na 24 godziny.
Następnie odlej sok i zagotuj.
Wrzącym sokiem ponownie zalej owoce i odstaw na dwa dni.
W trzecim dniu znów powtórz całą procedurę.
Po trzech dniach odcedź sok, dodaj pół kilograma cukru i zagotuj. Zdejmij wierzchnią pianę i przelej sok do wyparzonych butelek.
Pij codziennie po ćwierć szklanki samego soku lub rozcieńczonego wodą.
Odwar z mniszka lekarskiego
Łyżkę korzeni mniszka zalej szklanką zimnej wody. Następnie powoli podgrzewaj na małym gazie, a gdy zacznie wrzeć, gotuj przez pięć minut.
Odstaw na dziesięć minut, przecedź.
Pij dwa razy dziennie przed posiłkiem.
Zobacz także: