Reklama

Zgaga! Oto koło ratunkowe

Istnieją kuracje na pozbycie się zgagi. W walce z tą przypadłością pomocne są zioła. Sok z kiszonych warzyw także możne być ratunkiem w sytuacji awaryjnej. Ważne, aby przestrzegać kilku zasad. Wówczas o zgadze możemy zapomnieć na zawsze.

Sok z ogórków albo kapusty kiszonej 

W razie pieczenia w przełyku wypij szklankę. Wbrew powszechnej opinii, która kojarzy je z kwasem, kiszonki mają odczyn zasadowy i doskonale neutralizują nadmiar kwasów trawiennych.

Olejek z oregano 

W razie pieczenia weź pół szklanki ciepłej wody i dodaj do niej 7 kropli olejku. Wypij duszkiem. Możesz też użyć suszonych albo świeżych liści oregano - również działa, choć nieco słabiej. Łyżeczkę suszu i dwie łyżeczki świeżych listków zalej szklanką wrzątku i odstaw na kwadrans do zaparzenia. Wypij szybko. Oregano zawiera karwakrol i tymol, które neutralizują kwas żołądkowy i mają silne działanie przeciwbakteryjne.

Reklama

Aloes 

Gdy dopadnie cię zgaga kup aloes. Możesz dostać go w aptece albo wykorzystaj 4 duże  liście rośliny. Obierz ze skórki i wyjmij galaretowate wnętrze. Dodaj do niego pół szklanki ciepłej przegotowanej wody i porządnie zmiksuj blenderem. Wypij zawiesinę dużymi łykami. Aloes ma działanie łagodzące i przeciwbólowe - szybko przerywa pieczenie.

Soda 

Łyżeczkę proszku rozpuść w szklance ciepłej wody i wypij. Ma odczyn zasadowy i neutralizuje kwasy trawienne.

Siemię lniane z jogurtem  

Łyżeczkę ziaren siemienia zalej szklanką wrzątku i odstaw na 20 minut. Do powstałego kisielu z siemienia dodaj dwie łyżki naturalnego jogurtu albo kefiru i wymieszaj. Wypij powoli. Siemię lniane pokrywa śluzówkę przełyku i żołądka warstwą ochronną, która łagodzi ból i pieczenie. Natomiast jogurt lub kefir mają zasadowy odczyn i neutralizują kwasy żołądkowe.

Sok z czerwonych buraków i białej rzodkwi

Pij pół szklanki co godzinę, aż do ustąpienia pieczenia. Odkwasza soki żołądkowe i przyspiesza opróżnianie żołądka. 

Herbata z kminku

14 ziaren kminku zalej ¾ szklanki zimnej wody. Podgrzewaj aż napar zacznie wrzeć. Odstaw na 10 minut do ostygnięcia. Przecedź i pij rano i wieczorem. Powtarzaj przez 21 dni, gdy zgagi często cię dręczą.

Staraj się unikać:

Ostrych przypraw z dodatkiem chili, czarnego pieprzu, pieprzu cayenne. Ostre przyprawy pobudzają wydzielanie soków trawiennych i sprzyjają zgadze. 

Cukru,  słodyczy, słodkich i gazowanych napojów - zakwaszają i zmuszają żołądek do bardziej wytężonej pracy. 

Jedzenia w pospiechu. Każdy kęs przeżuwaj, aż stanie się płynny. Pokarmy lepiej strawione nie pobudzają tak silnie żołądka do produkcji kwasu solnego.

Obfitych posiłków. Jedz raczej pięć małych posiłków dziennie. Lepiej jeść częściej a mniejsze porcje, wtedy żołądek nie jest tak bardzo obciążany. 

Późnych kolacji. Ostatni posiłek zjedz 3 godziny przed snem, by żołądek zdążył zakończyć trawienie i wyciszyć się. 

Spania na płasko. Podkładając pod głowę jaśka, zapobiegniesz cofaniu się treści żołądkowej do przełyku i zgadze.

Zobacz także: 

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: Zgaga
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy