Zielona dieta na lato
Sałata, ogórki, cukinia, szczypior, kalarepa, bób jedzone codziennie to świetny detoks. Sezon na świeże zielone warzywa w pełni, zobacz jak go dobrze wykorzystać.
Letni detoks
Warto teraz zafundować sobie letni detoks. Przez kilka dni (ok. pięciu) nie jedz wędlin oraz produktów wysoko przetworzonych (dań typu fast-food) i słodyczy. Ogranicz (lub zrezygnuj) alkohol, mocną kawę i herbatę. Jasne pieczywo zastąp ciemnym. Przynajmniej dwa razy dziennie jedz chudy nabiał, jogurt naturalny, kefir lub maślankę.
Po tych kilku dniach włącz do diety zielone warzywa - tak, by były podstawą każdego posiłku. Jedz przynajmniej pięć filiżanek zielonych warzyw dziennie.
Surowe warzywa
Warzywa spożywane na surowo wzbogacają menu w chlorofil, zwany "zieloną krwią" (bo budową przypomina ludzką hemoglobinę). Działa odkwaszająco, oczyszczająco i odtruwająco, poprawia transport tlenu w naczyniach krwionośnych, wspomaga odchudzanie, reguluje poziom cukru i ciśnienie tętnicze krwi, wiąże toksyny, poprawia wygląd cery, usprawnia pracę przewodu pokarmowego.
Oprócz chlorofilu zielone warzywa oferują także inne prozdrowotne składniki, które korzystnie wpływają na zdrowie.
Najlepsze warzywa
Sałata
Poprawia wzrok. Warzywo da nam luteinę i zeaksantynę - silne przeciwutleniacze, które chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej siatkówki oka i przed utratą wzroku. Wspomaga trawienie i pomaga regulować poziom cukru. Wystarczy skropić ją oliwą i sokiem z cytryny albo polać sosem winegret, dodać łyżkę nasion słonecznika uprażonych na suchej patelni i gotowe.
Szczypiorek
Działa jak antybiotyk. Za jego zapach odpowiadają substancje zawierające siarkę, które mają działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne.
Szczypiorek da nam sporo magnezu, a także wit. K, która wzmacnia kości, wit. C poprawiającej odporność oraz witamin z grupy B. Świeży szczypior najlepiej dodawać do potraw tuż przed podaniem, bo nie nadaje się on do podgrzewania i długiego przechowywania.
Ogórki
Należą do tej samej rodziny co arbuzy i melony. Mają sporo wody i są niskokaloryczne. Najwięcej prozdrowotnych substancji jest w skórce, działają odchudzająco. Pomagają usuwać z organizmu nadmiar wody, zapobiegając obrzękom. Ogórki przyspieszają też perystaltykę jelit - wspomagają trawienie, zapobiegają zaparciom.
Kalarepa
Działa przeciwnowotworowo, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka piersi, wspomaga jego leczenie. Kalarepa da nam błonnik, który reguluje pracę jelit, przyspiesza przemianę materii, oczyszcza organizm z toksyn, zwalcza stany zapalne, przyspiesza gojenie ran. Najlepiej jeść ją na surowo.
Bób
Podobnie jak inne warzywa strączkowe, jest jednym z bogatszych źródeł białka roślinnego o wartości odżywczej zbliżonej do mięsa. Zielone nasiona mają sporo witamin z grupy B wspomagających układ nerwowy i mózg, łagodząc objawy stresu i depresji. Młody bób o cienkiej skórce można jeść na surowo.
Zobacz także: