Ziemniak - nieocenione źródło białka

Są smaczne, ogólnodostępne i tanie. Po prostu niezastąpione i trudno się bez nich obejść.

Do puree dodaj odrobinę mleka
Do puree dodaj odrobinę mleka123RF/PICSEL

Nawet dla niemowlaka

Pediatrzy zachęcają, by pureé podawać już niemowlakom, choćby niewielkie ilości. Białko czerpane z ziemniaków wyróżnia się bowiem doskonałą jakością. Jest dużo lepsze od białka, zawartego w jajach kurzych.

Z mlekiem

Ponieważ w ziemniakach jest mało wapnia - dobrze jest dodawać do nich odrobinę mleka, by posiłek był bardziej wartościowy. Wskazane jest też popijanie ich kefirem lub maślanką. Ziemniaki są cennym źródłem skrobi, która w organizmie rozkłada się na sycącą i dającą energię glukozę. Zawierają sporo witaminy C (ok. 16 mg w 100 g), A, E i z grupy B. Mają przy tym mało kalorii - w 100 g tylko 60-70 kcal. Czyli nie tuczą!

Ziemniaki nie tuczą, jeśli tylko nie smażymy ich na oleju i nie polewamy masłem lub skwarkami
Ziemniaki nie tuczą, jeśli tylko nie smażymy ich na oleju i nie polewamy masłem lub skwarkami123RF/PICSEL

Kiedy obierać cienko, kiedy grubo

Obieraj je cienko, by nie tracić znajdujących się pod skórką cennych składników. Ponieważ większość z nich rozpuszcza się w wodzie - dlatego najlepiej piec ziemniaki w łupinkach lub gotować w małej ilości wody, którą warto wykorzystać potem np. do sosu, zupy.

Młode ziemniaki obieraj cienko
Młode ziemniaki obieraj cienko123RF/PICSEL

Grubo obierać i wylewać wodę trzeba natomiast wiosną, gdy stare kartofle zaczynają kiełkować. W pędach i miejscach zazielenionych wytwarza się, wtedy rozpuszczalna w wodzie, trująca solanina (może podrażniać żołądek, wywoływać ból głowy). Obieraj je bezpośrednio przed gotowaniem. Trzymane długo w wodzie tracą na wartości.

Na placki i do pieczenia

Do sałatek i zapiekanek wybieraj nierozsypujące się po ugotowaniu sokoły, lotosy lub kolie. Na placki i kluski najlepsze będą mączne i sypkie po ugotowaniu irgi, beryle, arkadie, a do zup - irysy i dropy.

Na placki najlepsze są mączyste ziemniaki
Na placki najlepsze są mączyste ziemniaki123RF/PICSEL

Ziemniaki wspomagają

Są skarbnicą minerałów (potasu, magnezu, manganu, fosforu, żelaza i cynku).   

Polecane są osobom z wysokim ciśnieniem tętniczym. Zawarty w nich potas i kukoaminy obniżają je.

Powinny być stale obecne w diecie osób mających kłopoty z układem pokarmowym (po zatruciach).

Dzięki sporym ilościom błonnika pomagają przy zaparciach, kłopotach z trawieniem i biegunkach.

Odwar z obierek wykorzystywany jest przy leczeniu kamicy nerkowej. Pije się go (szklankę) przed jedzeniem 3-4 razy dziennie.

Nadmiar ziemniaków może szkodzić, np. ludziom z niewydolnością nerek, którzy mają nadmiar potasu we krwi, a także chorym na reumatyzm (nasilają sztywność stawów).

Wybielają i ujędrniają

Ziemniaki są bogate w witaminę C, potas, miedź i siarkę, czyli składniki potrzebne do głębokiego oczyszczenia i ujędrnienia skóry, a także wybielenia przebarwień.

Ujędrniający masaż: wieczorem, przez 10-15 minut masuj umytą twarz plastrem (o 2-3 cm grubości) obranego, surowego ziemniaka. Sok zostaw na noc, umyj się dopiero rano.

Rozjaśniająca maska: zetrzyj małego ziemniaka, dodaj łyżką soku z cytryny i posmaruj nim plamy. Zmyj po 20 minutach. Powtarzaj, aż znikną.

Ujędrniający kompres na szyję: ugotuj 2 ziemniaki, rozgnieć je, dodaj po łyżce miodu i oliwy, żółtko kurze. Papkę rozsmaruj na gazie, owiń nią szyję, zabezpiecz folią i przykryj ciepłym szalem. Zmyj letnią wodą po 20 minutach.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas