Zima w kuchni pięciu przemian
Ponad 100 przepisów nie tylko wzbogaci twój zimowy jadłospis, ale będzie także idealnym dopełnieniem całorocznego menu według Pięciu Przemian.
Zimowe dania także mogą być ciekawymi i bogatymi w smaki kompozycjami. Choć zima spożywamy głównie produkty, które przechowuje się w naturalny sposób, m.in. ziarna zbóż, orzechy, warzywa strączkowe, suszone owoce i zioła, i nie używamy zbyt wielu świeżych warzyw i owoców , to można z nich skomponować zbilansowane i zdrowe posiłki.
Gęste zupy, kasze, ciasta z orzechami i rodzynkami, pierniki i makowce, rozgrzewające napoje z cynamonem i goździkami pomogą w utrzymaniu ciepła i będą miały harmonizujący wpływ na organizm.
Zapiekanka ziemniaczana z kaszą gryczaną, placki orzechowe, zupa migdałowa, tradycyjne łazanki z makiem oraz pierogi z kapustą i grzybami umożliwią odkrycie bogactwa zimowych składników w kuchni Pięciu Przemian.
"Kuchnia Pięciu Przemian"
Anna Czelej
Wydawnictwo Illuminatio