Zimno od słońca

Im słońce mocniej przygrzewa, tym chętniej wystawiamy twarz do słońca. Lepiej jednak uważać.

Czerwone i pomarańczowe warzywa dostarczą bioflawonoidów wspomagających walkę z opryszczk
Czerwone i pomarańczowe warzywa dostarczą bioflawonoidów wspomagających walkę z opryszczk123RF/PICSEL

Opryszczka wargowa, zwana popularnie zimnem, często wyskakuje właśnie wtedy, gdy na zewnątrz robi się ciepło. Dlaczego?

Sprawia to m.in. różnica temperatur - rozgrzana słońcem skóra ochłodzona zimnym wiatrem szybko wychładza się. A przyczajony w komórkach nerwowych wirus opryszczki (HSV typ I) tylko na to czeka, by się uaktywnić.

Pomoże olej kokosowy i jeżówka. Olejem kokosowym posmaruj skórę warg w miejscu, gdzie często tworzy się opryszczka. Gdy czujesz mrowienie twarzy wskazujące, że opryszczka się zbliża - nie dopuszczaj do przegrzania skóry.

Wspomagająco warto od razu przyjmować wyciąg z jeżówki. Jeżówka skutecznie walczy z wirusami i wspiera odporność. Warto też używać sztyftu ochronnego do ust z wyciągiem z jeżówki.

Dieta także ma wpływ na pojawienie się opryszczki. Orzechy, produkty z białej mąki, płatki owsiane i czekolada zawierają argininę sprzyjającą opryszczce. Zrezygnuj z nich, gdy czujesz, że zbliża się opryszczka. Postaw na warzywa, ryby morskie, drób, mleko i jego przetwory. Dostarczą lizynę - to aminokwas, który pomaga organizmowi walczyć z wirusem.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas