Zimno od słońca
Im słońce mocniej przygrzewa, tym chętniej wystawiamy twarz do słońca. Lepiej jednak uważać.

Opryszczka wargowa, zwana popularnie zimnem, często wyskakuje właśnie wtedy, gdy na zewnątrz robi się ciepło. Dlaczego?
Sprawia to m.in. różnica temperatur - rozgrzana słońcem skóra ochłodzona zimnym wiatrem szybko wychładza się. A przyczajony w komórkach nerwowych wirus opryszczki (HSV typ I) tylko na to czeka, by się uaktywnić.
Pomoże olej kokosowy i jeżówka. Olejem kokosowym posmaruj skórę warg w miejscu, gdzie często tworzy się opryszczka. Gdy czujesz mrowienie twarzy wskazujące, że opryszczka się zbliża - nie dopuszczaj do przegrzania skóry.
Wspomagająco warto od razu przyjmować wyciąg z jeżówki. Jeżówka skutecznie walczy z wirusami i wspiera odporność. Warto też używać sztyftu ochronnego do ust z wyciągiem z jeżówki.
Dieta także ma wpływ na pojawienie się opryszczki. Orzechy, produkty z białej mąki, płatki owsiane i czekolada zawierają argininę sprzyjającą opryszczce. Zrezygnuj z nich, gdy czujesz, że zbliża się opryszczka. Postaw na warzywa, ryby morskie, drób, mleko i jego przetwory. Dostarczą lizynę - to aminokwas, który pomaga organizmowi walczyć z wirusem.
Zobacz także: