Ziołowe nalewki na jesienne zmęczenie
O tej porze roku większości z nas brakuje wigoru, często czujemy się senne i zmęczone. Warto sięgnąć po nalewki ziołowe, które sprawią, że zyskamy zastrzyk energii.
Przygotuj je sama, a potem wspomagaj się nimi aż do nadejścia wiosny. Dodadzą ci werwy i zniwelują zmęczenie.
Z traganka błoniastego
50 g wysuszonego i rozdrobnionego korzenia traganka błoniastego (kupisz w dobrych sklepach zielarskich) wrzuć do 2-litrowego słoja i zalej do 1/2 litra 40-procentowej wódki. Wymieszaj, zakręć słój i odstaw na 3 tygodnie do ciepłego i zaciemnionego pomieszczenia. Co pewien czas wstrząsaj słojem. Potem przefiltruj przez gazę lub płótno i przelej do ciemnej butelki.
Pij po 15-30 kropli 2 razy dziennie. Daje dobre efekty nawet w stanach przewlekłego zmęczenia, pobudza też układ odpornościowy.
Z mięty pieprzowej
Umyj 4-5 młodych gałązek ziela mięty pieprzowej. Przygotuj syrop: w 2-litrowym słoju wymieszaj 2 szklanki wody, 4 łyżki cukru i 1/2 litra 70-procentowego spirytusu. Wrzuć gałązki mięty i jedną gałązkę bazylii. Zakręć, wymieszaj i odstaw na miesiąc. Codziennie wstrząsaj. Po upływie 30 dni wyjmij i odciśnij gałązki, przecedź macerat, a potem odstaw na kolejne 2 miesiące.
Pij 2-3 razy dziennie po 15-30 kropli. Już w starożytności uważano, że mięta działa pobudzająco na mózg. Pozytywnie wpływa również na procesy trawienia. Pobudza wydzielanie soków żołądkowych, a także poprawia apetyt.
Z aloesu
500 g liści oberwanych z aloesu, który rośnie w doniczce od 3-5 lat (jeśli sama go nie hodujesz, poproś o liście znajomych albo kup je w szklarni) umyj, osusz i włóż do lodówki na 7-10 dni. Potem pokrój na drobne kawałki i zmiksuj na miazgę. Do 1/2 kg miazgi dodaj 50 dag miodu i 1/2 litra czerwonego wytrawnego wina. Starannie wymieszaj, przełóż do słoja, zakręć i zostaw na dwa tygodnie w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. Potem przecedź macerat przez gęste sito i rozlej go do butelek z ciemnego szkła.
Pij po 15-30 kropli 2 razy dziennie. Aloes dodaje energii, ale ma też wiele innych dobroczynnych właściwości - m.in. wpływa kojąco na układ nerwowy, poprawia odporność organizmu i zwalcza wirusy.
Z rozmarynu
50 g wysuszonych i rozdrobnionych liści włóż do 2-litrowego słoja i zalej 500 ml czystej wódki. Możesz też dodać owoce kopru ogrodowego i skórkę cytrynową lub pomarańczową - wtedy nalewka zyska korzenny smak. Odstaw na miesiąc do ciemnego pomieszczenia, codziennie kilka razy wstrząsaj. Potem przecedź przez płótno i sam płyn przelej do ciemnej butelki. Przechowuj w lodówce.
Pij po pół małego kieliszka 1 lub 2 razy dziennie. Rozmaryn łagodnie pobudza układ nerwowy i krążenie. Poprawia nastrój i znosi osłabienie.