Złagodzić wrzody żołądka
Trzy przepisy z babcinej apteki
1. Koktajl z białka i oliwy
Białko z jajka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z łyżeczką oliwy. W razie bólu żołądka jedz małymi kęsami. Białko pokrywa śluzówkę cienkim filmem i szybko łagodzi ból. A oliwa, dzięki zawartości kwasów omega-3, kwasu oleinowego oraz witamin, działa przeciwzapalnie.
2. Nalewka orzechowa
Pokrój na kawałki 10 zielonych, niedojrzałych orzechów włoskich i zalej je 1/2 litra dobrej wódki żytniej. Dodaj 3 goździki, przelej do słoja. Zakręć i odstaw w ciemne i ciepłe miejsce na 4 tygodnie (co dzień wstrząsaj słojem). Przefiltruj nalewkę przez gazę i przelej ją do szczelnie zamykanej butelki. Gdy wrzody się odezwą, wypij 50 ml. Orzechówka neutralizuje toksyny w żołądku i sprzyja regeneracji błony śluzowej.
3. Kapusta i banan
Wyciśnij sok z 7 liści świeżej kapusty i zmiksuj z bananem. Sok z kapusty wspomaga trawienie i regenerację śluzówki, a banan neutralizuje kwasy trawienne i łagodzi ból. Pij 2 razy dziennie - pół godziny po śniadaniu i godzinę po kolacji - przez 21 dni.
Zobacz także: