Żurawinowe kuracje na zapalenie pęcherza
Krzaczki żurawiny przypominają wrzos, z tym że najpierw mają białe kwiaty, a potem czerwone owoce.
W Polsce występują jej dwa gatunki - błotna i drobnoowocowa. Obydwa możemy uprawiać na działce i w ogrodzie.
Owoce żurawiny to bogactwo witamin A, E, C i z grupy B, przeciwutleniaczy oraz minerałów. Wprowadź żurawinę do codziennego jadłospisu, jeśli cierpisz na nawracające zapalenie pęcherza, ale też gdy masz problem z nietrzymaniem moczu (zapalenia pęcherza niestety mu sprzyjają). Dlaczego pomaga?
Infekcje dróg moczowych wywołują najczęściej bakterie Escherichia coli (E. coli), które osadzają się w drogach moczowych, gdzie powodują stany zapalne. A sok z żurawiny ma zdolność zapobiegania przyczepianiu się bakterii do ścian dróg moczowych i pęcherza.
Uwaga, przetworów z żurawiny muszą unikać osoby z nieleczonymi kamieniami nerkowymi, osteoporozą oraz przyjmujące leki przeciwzakrzepowe (z warfaryną).
Surowa i suszona
Żurawinę zbiera się od września do listopada (po przymrozkach będzie mniej kwaśna). Można spożywać ją na surowo - taka jest najzdrowsza. Można też ususzyć - w temp. 50°C przy uchylonych drzwiach piekarnika, co 15 minut wyjmując blachę i delikatnie nią potrząsając. Suszoną żurawinę przesyp do papierowej torebki. Jeśli owoce kupujesz, zwróć uwagę na to, czy pochodzą z upraw ekologicznych (na opakowaniu znajdziesz znak HACCP, PL-EKO albo inny certyfikat).
Sok
Potrzebujesz: świeżej żurawiny i cukru (1 szklanka na 1 kg owoców). Owoce przebierz, umyj i wrzuć do garnka. Zalej wodą tak, by były przykryte. Dodaj cukier. Gotuj tak długo, aż owoce zaczną się rozpadać i sok zgęstnieje. Przecedź płyn przez sitko albo zblenduj. Gotowy sok przelej do butelek.
W zapaleniu pęcherza pij 1-2 szklanki dziennie.
Żurawiny w syropie
1 kg przemrożonych owoców wsyp do słoja, skrop sokiem z 1 cytryny. Zagotuj 2 szklanki wody, dodaj 1/2 kg cukru i skórkę z cytryny. Zimnym syropem zalej owoce, zamknij słój.
Jedz przy przeziębieniu, kłopotach z pęcherzem - łyżeczkę 3-4 razy dziennie.
Nalewka
Potrzebujesz: 1 kg żurawiny, litr wódki, 1 szklankę cukru, 1 szklankę wody, kilka kropli olejku migdałowego.
Umyte i osuszone owoce zamroź na dobę. Po 24 h wsyp do słoja, rozgnieć, zalej wódką. Odstaw na 2-3 tygodnie. Po tym czasie odcedź. Zagotuj wodę, cukier i olejek. Schłodzony syrop połącz z nalewką. Przelej do butelek.
Nalewkę zaleca się pić po 10-15 ml, 1-2 razy dziennie.