Życie bez konserwantów

Sprawa wydaje się prosta. Jeśli chcemy ograniczyć ilość konserwantów w diecie, zapełniajmy spiżarkę własnymi przetworami i bardziej świadomie róbmy zakupy w supermarkecie czy spożywczym.

 
 © Panthermedia
Nie rób zakupów na czas. Czytaj uwaznie infomacje o produkcie, który zamierzasz kupić
 © Panthermedia

Konserwanty w produktach spożywczych są obecnie jedną z głównych przyczyn alergii. Te związane z przewodem pokarmowym objawiają się nudnościami, zaparciami i biegunkami. Zmiany skórne to swędzące wysypki, pokrzywka, obrzęk skóry. Charakterystyczne objawy alergii oddechowych to kaszel i duszności.

Czytajmy etykiety

Jeśli w składzie wybranego produktu znajdziemy substancje, oznaczone symbolami od E 200 do E 252 lub od E 280 do E 285, spróbujmy wybrać inny produkt – bez konserwantów. Im bliżej początku listy składników pojawia się nazwa substancji konserwującej z symbolem E, tym więcej znajduje się jej w produkcie.

„Light” nie dla nas

Jeśli nie musimy przestrzegać diety, starajmy się unikać produktów niskokalorycznych typu „light”. Ich standardowe odpowiedniki mają co prawda więcej kalorii, ale przez naturalne właściwości utrwalające cukru znacznie ograniczają potrzebę stosowania konserwantów.

Nie ma jak własne

Postawmy na domowe kiszonki i przetwory. Jeśli przygotujemy je samodzielnie z naturalnych składników, zyskujemy pewność, że nie ma w nich chemicznych dodatków utrwalających.

Chleb tylko świeży

Paczkowane pieczywo swój długi termin przydatności do spożycia zawdzięcza konserwantom. Do jego utrwalania stosuje się m.in. sorbinian wapnia. Lepiej więc codziennie kupić świeże pieczywo, niż jeść to paczkowane, pełne konserwantów.

Świeżość w kartonie

Najbezpieczniejsze i najzdrowsze są świeżo wyciskane soki z owoców. Jeśli już kupujemy gotowe, wybierajmy te w kartonach, pasteryzowane bez dodatku konserwantów. Sok zapakowany w ten sposób nie wymaga dodawania konserwantów, a jego okres przydatności do spożycia wynosi nawet kilkanaście miesięcy!

Ogranicz wędliny

Postarajmy się rzadziej kupować gotowe wędliny. Do ich utrwalania używa się azotanów i azotynów. Zwiększają one ryzyko nowotworów układu pokarmowego. Samodzielnie pieczmy mięsa np. schab, karkówkę czy pierś z indyka. Kanapka z taką wędliną domowej roboty będzie i zdrowsza, i smaczniejsza.

Rewia 29/2011

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas