Co na podwieczorek? 12 sprawdzonych propozycji
Artykuł sponsorowany
Podwieczorek, ta urocza tradycja przerwania codziennej rutyny, aby pozwolić sobie na mały, ale wyjątkowo smakowity posiłek, to więcej niż okazja do odpoczynku. Stanowi istotny element kulturowy, oferując czas na rodzinne spotkania, dzielenie się doświadczeniami i cieszenie wspólnym stołem. Niezależnie od tego, czy preferujesz ekspresowe przekąski, czy wyrafinowane dania, podwieczorek przynosi przyjemność i sprzyja budowaniu relacji. Nie masz pomysłu, co przygotować na podwieczorek? Sprawdź nasze propozycje na małe co nie co!
Szybkie i łatwe przepisy na podwieczorek
W dzisiejszych zabieganych czasach przepisy, które można zrealizować w mniej niż 20 minut, są nieocenione. Domowe batoniki zbożowe, orzeźwiające smoothie owocowe, czy różnorodne płatki z intrygującymi dodatkami to idealne rozwiązania, aby szybko zaspokoić głód i dodać energii na resztę dnia.
Domowe batoniki stworzysz na bazie ekspandowanych zbóż, posiekanych orzechów i suszonych owoców oraz masy ze zblendowanych daktyli i pasty orzechowej. Do smoothie z kolei - aby było bardziej sycące - warto oprócz owoców dodawać warzywa (szpinak, buraki) oraz namoczone wcześniej orzechy.
Do mlecznych deserów natomiast polecamy używać płatków zamiast kasz, bo gotują się w kilka minut. Na które postawić? Na płatki owsiane, jaglane, a nawet gryczane. Smak za każdym razem uzyskasz inny, dzięki zastosowaniu odmiennych przypraw. Zimą sprawdzą się rozgrzewające cynamon, kardamon i imbir, latem wanilia i dodatek świeżych ziół - bazylii, mięty. Te zioła świetnie komponują się np. z truskawkami. Jeśli chodzi o dodatki do płatków, tu ogranicza nas tylko wyobraźnia. Czekoladowa granola, mix suszonych owoców, owocowe musy - każdy może wybrać coś dla siebie!
Podwieczorek dla każdego - przepisy
Podwieczorek dla dzieci
Dzieci to szczególni amatorzy podwieczorków. Jedną z ich topowych pozycji w rankingu słodkich posiłków są gofry. Tradycyjny przepis na gofry plus dobrej jakości gofrownica to gwarancja lekkich i chrupiących gofrów, które przypominają deser znad morza. Doskonale komponują się z owocami, bitą śmietaną czy czekoladą, tworząc nie tylko smakowity, ale i atrakcyjny wizualnie deser, który wywoła uśmiech na twarzy każdego malucha. Dadzą jeszcze więcej radości, jeśli zaserwujesz je na podwieczorek, gdy do dzieci w odwiedziny przyjdą koledzy i koleżanki!
Podwieczorek na lato
Lato zachęca do wprowadzenia do menu lekkich i chłodzących deserów. Sernik na zimno z sezonowymi owocami czy ciasto z borówkami, z jego delikatnym kwaśnym akcentem, są idealne na gorące dni. Obie propozycje nie tylko cieszą podniebienie, ale są również prostsze w przygotowaniu, niż mogłoby się wydawać, co czyni je doskonałymi na letni podwieczorek. Sernik możemy przygotować w formie jednoporcjowych słoiczków, co dodatkowo ułatwi serwowanie deseru!
Najprostsze ciasto dla początkujących piekarzy? Chlebek bananowy!
Chlebek bananowy to genialny wybór dla tych, którzy stawiają pierwsze kroki w pieczeniu. Wymaga tylko kilku podstawowych składników i wiele wybacza podczas przygotowywania. Banany, będące naturalnym słodzikiem, pozwalają na zminimalizowanie ilości dodawanego cukru. To także świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów, których nie mamy już ochoty jeść samodzielnie.
Inne pomysły na podwieczorki, które są pełnowartościowym posiłkiem!
Podwieczorek może być czymś więcej niż tylko deserem. Warto rozważyć opcje pełnowartościowych dań, które są bardzo pożywne. Chcesz przygotować podwieczorek, który nasyci domowników po lekkim i wczesnym obiedzie, a przed późniejszą kolacją? Postaw na:
- naleśniki z serem i owocami - możesz przygotować tradycyjne naleśniki albo spróbować innych wariantów - naleśników budyniowych, owsianych czy nawet dyniowych!
- placuszki z dodatkami - bardzo wdzięczny pomysł na treściwy podwieczorek. Zrób np. placuszki-serniczki, do których zaserwujesz sos czekoladowy i świeże owoce. Inną propozycją są placki z mąki migdałowej, które można podać z podduszoną gruszką i kardamonem;
- makaron z truskawkami czy zapiekanka z kaszy a la szarlotka? To propozycje na dwie różne pory roku. Zwykły makaron możesz zastąpić makaronem razowym a nawet ze strączków, w połączeniu z kremowym sosem i truskawkami ich smak nie będzie aż tak wyczuwalny. Jeśli chodzi o kaszę, wystarczy resztki ugotowanej wcześniej do innych celów kaszy jaglanej wymieszać z korzennymi przyprawami, wyłożyć do naczynia żaroodpornego i przełożyć tartymi jabłkami. Aby było szybciej, możesz wykorzystać gotowy mus ze słoika. Jeszcze tylko wiórki masła położone na wierzchnią warstwę kaszy i do piekarnika!
Podwieczorek to wyjątkowy moment w ciągu dnia, okazja do spędzenia czasu z bliskimi, delektowania się pysznym posiłkiem i tworzenia wspólnych wspomnień. Jego pora to zwykle czas, kiedy cała rodzina jest już w domu, warto więc wykorzystać ten czas na wspólne pyszne jedzenie. Który z naszych pomysłów wcielisz w życie już dziś?
Artykuł sponsorowany