Niechciane kilogramy? Zapotrzebowanie kaloryczne i deficyt to klucze do ich zrzucenia!

Artykuł sponsorowany

Redukcja niechcianych kilogramów to proces, który musi trwać
Redukcja niechcianych kilogramów to proces, który musi trwaćsponsorowane

Czym jest zapotrzebowanie kaloryczne?

  • podstawowej przemiana materii (PPM) - energia na podstawowe funkcje życiowe, takie jak np. oddychanie,
  • aktywność fizyczna (PAL) - energia na ruch i codzienne czynności.

Czym jest deficyt kaloryczny?

Czy zapotrzebowanie kaloryczne może ulec zmianie?

Zapotrzebowanie kalorycznesponsorowane
  • zmiana poziomu aktywności fizcznej - im bardziej intensywna aktywność, tym większe zapotrzebowanie kaloryczne. Sportowcy, osoby ciężko pracujące fizycznie lub trenujące regularnie potrzebują więcej energii. Dlatego jeśli bardzo zwiększymy ilość aktywności w ciągu dnia, to może to przyspieszyć naszą redukcję,
  • ciąża i karmienie piersią - kobiety potrzebują więcej kalorii na potrzeby rozwijającego się dziecka oraz produkcję mleka,
  • problemy zdrowotne - przykładowo zaburzenia hormonalne, takie jak niedoczynność lub nadczynność tarczycy, wpływają na metabolizm i zapotrzebowanie kaloryczne. W takiej sytuacji koniecznie trzeba zgłosić się nie tylko do lekarza, ale i do dietetyka, który dzięki odpowiedniemu jadłospisowi wesprze nas w poprawie zdrowia.

Dlaczego restrykcyjne diety nie działają?

  • W przypadku większości z nich deficyt jest zbyt duży, przez co pojawia się dojmujący i trudny do wytrzymania... głód. Sprawia to, że bardzo szybko wracamy do starych nawyków żywieniowych.
  • Diety te są często skrajnie ograniczające i zakładają ograniczenie lub wyeliminowanie dużych grup produktów.
  • Diety te nie są dopasowywane do indywidualnych potrzeb konkretnych osób. Nie tylko preferencji smakowych, ale także czasu na przygotowywanie posiłków oraz wielu innych czynników związanych z życiem codziennym.

Jak pomóc sobie podczas redukcji kilogramów?

  • świadome jedzenie, bez scrollowania mediów społecznościowych czy oglądania telewizji,
  • samodzielne gotowanie tak, aby mieć większą kontrolę nad tym, co trafia na nasz talerz. Nie oznacza to, że nie można sięgać po gotowce, warto jednak wybierać nieco zdrowsze warianty,
  • dbanie o sytość, bowiem głód może zwiększać ochotę na zachcianki,
  • korzystanie z pomocy dietetyka, zwłaszcza jeśli mamy za sobą wiele nieudanych prób redukcji masy ciała.prom

Podsumowanie

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?