Spaghetti z mięsem mielonym, krewetkami, a może z kurczakiem? Jakie mięso do spaghetti wybrać?

Artykuł sponsorowany

Jeśli mięso do spaghetti, to tylko klasyczne mielone? Niekoniecznie. Tę potrawę możesz przyrządzić na wiele innych sposobów. Co powiesz na spaghetti z kurczakiem albo makaron z krewetkami? W artykule podpowiadamy, jak zrobić spaghetti z różnymi rodzajami mięsa. Zainspiruj się!

Spośród tych rodzajów największą zawartością tłuszczu charakteryzują się wieprzowina, baranina i jagnięcina
Spośród tych rodzajów największą zawartością tłuszczu charakteryzują się wieprzowina, baranina i jagnięcinamateriały promocyjne

Spaghetti z mięsem i nie tylko - z czym jada się ten makaron?

Za nazwą spaghetti kryje się makaron w formie długich, prostych nitek. Choć równie często określa się tak całe danie na jego bazie lub sam sos.

Dużą popularnością cieszy się spaghetti z mięsem mielonym bolognese, które zwykle przyrządza się z wołowiny z dodatkiem boczku, pomidorów, warzyw oraz przypraw. Nie mniej znane jest również spaghetti carbonara z boczkiem, jajkiem oraz serem. Co ciekawe, włoską potrawę doceniają nawet wegetarianie, bo w wersji z Neapolu składa się tylko z pomidorów, oliwy, octu winnego oraz przypraw. Największą rozmaitość smaków, bogactwo aromatów i wyrazistość uzyskasz jednak dzięki mięsnemu dodatkowi.

Jakie mięso do spaghetti?

Jeśli chcesz wykorzystać mięso mielone do spaghetti, możesz sięgnąć po:

  • wołowinę - antrykot, rozbratel, rostbef, ligawę, łatę albo mostek,
  • wieprzowinę - łopatkę, szynkę, karkówkę,
  • cielęcinę - łopatkę, udziec,
  • jagnięcinę - łopatkę,
  • baraninę - udziec, mostek.

Spośród tych rodzajów największą zawartością tłuszczu charakteryzują się wieprzowina, baranina i jagnięcina - zawierają średnio nieco ponad 20 g tego składnika w 100 g[1]. Znacznie mniej kaloryczne i łatwiej strawne będzie więc spaghetti z mięsem mieszanym, np. wołowo-wieprzowym czy cielęco-jagnięcym, a także w 100% cielęcym lub wołowym.

Warto też wykorzystać chudsze rodzaje drobiu, takie jak indyk czy kurczak. W tym przypadku znakomicie sprawdzi się pierś oraz nieco tłustszy udziec. Podasz go nie tylko w wersji mielonej, ale również w kawałkach.

Mięso do spaghetti znajdziesz w Delikatesach Centrum!
Mięso do spaghetti znajdziesz w Delikatesach Centrum! materiały promocyjne

Jak wybrać mięso do spaghetti?

Niezależnie od tego, jakie mięso do spaghetti wybierzesz, zadbaj o jego wysoką jakość. Wybrany kawałek powinien być jędrny, gładki delikatnie wilgotny, o barwie od bladoróżowej do ciemnoczerwonej.

Nawet spaghetti z mięsem mielonym lepiej przyrządzić z całego kawałka i zmielić niedługo przed przygotowaniem. Możesz to zrobić samodzielnie w domu albo poprosić o zmielenie sprzedawcę - taką usługę oferują wybrane sklepy Delikatesy Centrum.

W sieci tych sklepów znajdziesz szeroki wybór części różnego rodzaju mięs, np.:

  • filet z piersi kurczaka,
  • polędwicę wołową,
  • łopatkę i szynkę wieprzową dostępne z najwartościowszymi mięśniami.

Są pozyskiwane również od polskich producentów, którzy przestrzegają wysokich norm jakościowych. Na sklepową ladę trafiają kilka razy w tygodniu w odpowiednich warunkach chłodniczych, co daje gwarancję ich świeżości.

Mięso z lady w Delikatesach Centrum. Dlaczego warto?
Mięso z lady w Delikatesach Centrum. Dlaczego warto? materiały promocyjne

Jak zrobić spaghetti?

Dobrej jakości świeże mięso nadaje wyrazistość potrawie, ale o jej ostatecznym smaku decyduje jednak sposób przygotowania.

Ile smażyć mięso mielone do spaghetti?

Długość smażenia zależy od wielkości porcji oraz rodzaju mięsa. Mięso drobiowe (z kurczaka albo indyka) potrzebuje zaledwie kilku minut, aby się zarumienić. Przez ok. kwadrans musisz natomiast pozostawić na patelni wołowinę i wieprzowinę. Uważaj jednak, aby nie smażyć ich za długo, bo mogą zyskać twardą, gumową konsystencję.

Jak się robi spaghetti, czyli jak ugotować makaron?

Czas ma duże znaczenie również przy gotowaniu makaronu. Należy uważać, aby nie trafił on na talerz rozgotowany. Spaghetti powinno bowiem osiągnąć konsystencję al dente, czyli delikatnie twardą, ale nie surową.

Porcję makaronu należy wrzucić do garnka z odpowiednią ilością gotującej się wody, powoli wkręcając mięknące nitki i gotować zgodnie z deklaracją na opakowaniu, zazwyczaj ok. 10 minut. Ugotowane spaghetti wystarczy odcedzić, a następnie wymieszać z wybranym sosem. Można też posypać je startym serem, najlepiej parmezanem albo pecorino.

Po więcej kulinarnych porad zajrzyj na stronę Mięsopedia.

Prosty przepis na spaghetti z mięsem mielonym

Spaghetti na bazie mięsa mielonego to bezsprzecznie najbardziej popularne danie z tą odmianą włoskiego makaronu. Nic dziwnego - jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. A dzięki temu, że da się w nim wykorzystać różne rodzaje mięsa oraz warzywne dodatki - za każdym razem może smakować inaczej.

Do jego przyrządzenia potrzebujesz:

  • 400 g mięsa mielonego cielęcego lub wołowego
  • 350 g passaty pomidorowej
  • 2 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 400 g suchego makaronu dobrej jakości
  • selera naciowego
  • cebuli
  • ząbka czosnku
  • 2 łyżek oliwy z oliwek
  • szczypty soli, pieprzu, ziół prowansalskich, słodkiej papryki
  • startego parmezanu

Jak zrobić spaghetti z mięsem mielonym?

Pokrojoną cebulę zeszklij na rozgrzanej oliwie z oliwek. Gdy się zarumieni, dodaj posiekany czosnek. Następnie dołóż mięso mielone i mieszaj na patelni, aż zmieni kolor. Teraz wlej passatę pomidorową i dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i duś pod przykryciem ok. 45 minut. W razie potrzeby dolewaj wody w trakcie. Pod koniec dodaj przyprawy i ugotuj spaghetti. Na koniec wymieszaj makaron i sos do spaghetti z mięsem mielonym. Posyp startym parmezanem.

Przepis na spaghetti z kurczakiem

Jeśli masz ochotę na lżejsze danie, wypróbuj spaghetti z filetem z piersi kurczaka. Ten rodzaj mięsa również znakomicie komponuje się z pomidorami. Ma jednak mniej tłuszczu, za to zawiera dużo pełnowartościowego białka[2].

Do przygotowania spaghetti potrzebujesz:

  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 3-4 pomidorów malinowych
  • 2 łyżek koncentratu pomidorowego
  •   cebuli
  • ząbka czosnku
  • kaparów (warto sprecyzować ilość)
  • łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżek oliwy
  • 50 g startego parmezanu
  • przypraw: soli, pieprzu, ziół prowansalskich

Jak zrobić makaron spaghetti z kurczakiem?

Oczyść filety z błon, podziel na małe kostki, a następnie ugotuj makaron. W tym czasie rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i dodaj pokrojoną cebulę i mięso. Mięso smaż do momentu aż się zarumienieni, na końcu dodaj jeszcze posiekany czosnek.

Teraz zblenduj pomidory malinowe z koncentratem pomidorowym, przełóż na patelnię i dodaj przyprawy. W razie potrzeby dolej nieco wody. Po kilku minutach wmieszaj w sos do spaghetti z kurczakiem odcedzony makaron, kapary oraz łyżkę masła klarowanego i pozostaw całość na patelni jeszcze przez 2-3 minuty. Podaj z parmezanem.

Chętnie poznasz też inne pomysły na potrawy z kurczakiem? Po kilka niebanalnych inspiracji zajrzyj do artykułu: Co zrobić z kurczaka? 4 pomysły na dania z kurczaka, które cię zachwycą.

Przepis na spaghetti z indykiem

Przepis na sos spaghetti nie musi opierać się tylko na pomidorach. Długi makaron możesz połączyć również z sosem śmietanowym. Dodatek wytrawnego białego wina nada wyrazistość daniu z delikatnym w smaku indykiem.

Do wykonania spaghetti użyj:

  • 400 g spaghetti
  • 300 g filetu z piersi indyka
  • garści rukoli
  • ząbka czosnku
  • ½ łyżeczki: soli, czarnego pieprzu, słodkiej papryki, chili, suszonego cząbru
  • 2 łyżek oliwy z oliwek
  •  1 łyżki masła
  • 2 łyżek zielonych oliwek
  • 250 ml śmietany 30%
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • 60 g sera pleśniowego

Jak zrobić spaghetti z mięsem z indyka?

Usuń błony z filetów i podziel mięso na kostki. Smaż kilka minut na rozgrzanym maśle z oliwą. W rondelku rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wino. Gdy alkohol odparuje, wlej śmietanę i dodaj przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu kilka minut.

Odcedź makaron, zmieszaj z sosem i kurczakiem. Spaghetti z indykiem podaj z garścią rukoli, oliwkami i startym serem pleśniowym.

Spaghetti z krewetkami — przepis

A może szukasz nietypowego pomysłu na spaghetti? Włosi upodobali sobie na przykład spaghetti vongole z małżami. Możesz też jednak sięgnąć po inne owoce morza. Poniżej znajdziesz przepis na najprostszy makaron z krewetkami.

Do jego wykonania wykorzystaj:

  • 400 g makaronu
  • 400 g krewetek koktajlowych
  • 250 g pomidorków daktylowych
  • 50 ml białego wina
  • ząbek czosnku
  • cebulę
  • oliwę z oliwek
  • bazylię
  • sól, pieprz, chili (sprecyzować ilość)

Jak zrobić spaghetti z krewetkami?

Ugotuj makaron spaghetti.

W międzyczasie podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek cebulę, a po kilku minutach dodaj czosnek. Teraz dołóż jeszcze krewetki i pomidorki — podsmażaj je przez 3-5 minut. Następnie wlej wino i poczekaj, aż odparuje. Przypraw całość solą, pieprzem i chili.

Na końcu połącz krewetki w sosie z makaronem i podawaj z listkami bazylii.

Jak widzisz, spaghetti wcale nie musi być nudne. Możesz połączyć je z niemal każdym rodzajem mięsa, a nawet owocami morza, aby za każdym razem uzyskać inne, niebanalne danie. W większość niezbędnych składników zaopatrzysz się w sieci Delikatesy Centrum - wygodnie, szybko i z gwarancją dobrej jakości.

[1] H. Kunachowicz, I. Nadolna, K. Iwanow, B. Przygoda Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw.

[2] H. Kunachowicz, I. Nadolna, K. Iwanow, B. Przygoda Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw.

Artykuł sponsorowany

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas