Reklama

"Owoc jajeczny". Dlaczego warto go jeść?

Tak naprawdę nazywa się Pouteria campechiana (często określa się go też canistel) i pochodzi z Ameryki Środkowej, choć uprawia się go też w Azji. Często bywa określany jako owoc jajeczny, gdyż jego miąższ przypomina żółtko ugotowanego jajka.

Żółty podłużny owoc (kształt zależy od odmiany) może na pierwszy rzut oka przypominać paprykę, ale w rzeczywistości ma słodki smak, czasami porównywany do budyniu jajecznego.

To wartościowy owoc. Zawiera wiele cennych minerałów: takich jak wapń, fosfor, żelazo, witaminy z grupy B, całkiem sporo witaminy C oraz karoten, a także niezbędne aminokwasy egzogenne.

W miąższu znajduje się tryptofan, aminokwas, który korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego, chroni przed depresją i wspomaga dobry sen. Tryptofan nie tylko oddziałuje korzystnie na nasze samopoczucie, ale wpływa też na poczucie sytości i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. To dlatego jest wykorzystywany w odchudzaniu, a suplementy z jego zawartością robią taką furorę.  Oczywiście ten aminokwas można znaleźć w naturalnych produktach: w canistelu, ale też w bananach, dorszu, spirulinie, warzywach strączkowych i mięsie.

Reklama

Inny aminokwas, który znajduje się w miąższu "owocu jajecznego" to metionina, wspomagająca detoksykację organizmu, wpływająca korzystnie na zdrowie układu naczyniowo-sercowego, oraz wspomagająca procesy regeneracji tkanki łącznej, skóry włosów i paznokci. Można ją znaleźć także w groszku, soczewicy i mięsie.

Owoc zawiera również lizynę - kolejny aminokwas, który bywa dostarczany w postaci suplementów, szczególnie dla osób dbających o sylwetkę. Lizyna wpływa na regenerację tkanek, spalanie tłuszczów i budowę masy mięśniowej. Ale to nie koniec jej zalet: zapobiega miażdżycy, chroni układ sercowo-naczyniowy i poprawia koncentrację.

Owoc można jeść na świeżo, lub przygotowywać z niego dżemy, marmoladę i inne przetwory. Produkuje się z niego nawet mąkę. Jest chętnie używany do przygotowania deserów na bazie mleka, w tym do wyrobu lodów.

Ze względu na słodki smak wiele osób używa go jako zamiennika cukru w różnych przepisach. Dodaje się go zatem do ciast, kremów, stosuje jako nadzienie do naleśników.

Najpopularniejszy przepis z zastosowaniem tego owocu to "eggfruit nog": Wystarczy zblendować owoc z mlekiem krowim lub owsianym, doprawić odrobinę ekstraktem z wanilii i gałką muszkatołową i gotowe! Canistel świetnie komponuje się również z limonką i miodem.

Owoc pouterii został również użyty w koktajlu składającym się z 71 składników, skomponowanym aby uczcić Igrzyska Wspólnoty Narodów 2014 w Glasgow. Każdy składnik został specjalnie wybrany, aby reprezentować każdy z konkurujących krajów.

Owoce rosną na wiecznie zielonych drzewkach o eliptycznych skórzastych liściach. Choć jest to roślina tropikalna wytrzymuje ponoć duże chłody.

>>>Zachęcamy do oddania głosu>>>>

Agnieszka Sienkiewicz nominowana jest w plebiscycie Telekamery 2021 w kategorii "Aktorka". Głosuj online! 

Głosowanie trwa do 11 lutego.

 

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy