Reklama

Reklama

2 dania z kapusty

Kapusta kiszona to doskonały składnik prostych i smacznych dań.

Kapusta z patelni


850 ml kapusty kiszonej

Cebula

1 łyżka oleju

500 g metki wieprzowej

1 łyżeczka suszonego majeranku

1-2 łyżeczki chili

1 listek laurowy

1 łyżeczka bulionu

Zielona cebulka

Pieprz

150 g śmietany

Cebulę pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni, przesmażyć metkę, dodać majeranek i cebulę. Oprószyć chili. Dodać osączoną kapustę, listek laurowy, 200 ml wody i bulion. Trzymać na ogniu 8-10 minut bez przykrycia. Posypać posiekaną cebulką i pieprzem. Do tego podawać śmietanę posypaną chili.

Reklama


Kapuśniak premium


2 cebule

3 łyżki oleju

850 ml kapusty kiszonej

125 ml białego wina

1 l bulionu

1 czerwona papryka

300 g mięsa mielonego

1 jajko

2 łyżki bułki tartej

2 łyżki ajwaru

Sól

Biały pieprz

200 g kabanosów

Majeranek

Cukier

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju, dodać kapustę, zalać bulionem i winem, gotować 20 minut. Po 15 minutach dodać pokrojoną paprykę.

Mięso mielone wymieszać z bulką, jajkiem, doprawić solą i pieprzem, uformować małe pulpety i usmażyć je na oleju. Pokrojone kabanosy i pulpety włożyć do zupy, doprawić majerankiem, solą, pieprzem i cukrem. Dekorować listkiem bazylii.



Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy