2 dania z kapusty
Kapusta kiszona to doskonały składnik prostych i smacznych dań.
850 ml kapusty kiszonej
Cebula
1 łyżka oleju
500 g metki wieprzowej
1 łyżeczka suszonego majeranku
1-2 łyżeczki chili
1 listek laurowy
1 łyżeczka bulionu
Zielona cebulka
Pieprz
150 g śmietany
Cebulę pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni, przesmażyć metkę, dodać majeranek i cebulę. Oprószyć chili. Dodać osączoną kapustę, listek laurowy, 200 ml wody i bulion. Trzymać na ogniu 8-10 minut bez przykrycia. Posypać posiekaną cebulką i pieprzem. Do tego podawać śmietanę posypaną chili.
2 cebule
3 łyżki oleju
850 ml kapusty kiszonej
125 ml białego wina
1 l bulionu
1 czerwona papryka
300 g mięsa mielonego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki ajwaru
Sól
Biały pieprz
200 g kabanosów
Majeranek
Cukier
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju, dodać kapustę, zalać bulionem i winem, gotować 20 minut. Po 15 minutach dodać pokrojoną paprykę.
Mięso mielone wymieszać z bulką, jajkiem, doprawić solą i pieprzem, uformować małe pulpety i usmażyć je na oleju. Pokrojone kabanosy i pulpety włożyć do zupy, doprawić majerankiem, solą, pieprzem i cukrem. Dekorować listkiem bazylii.