Ach, te suszone pomidory!
Są tak pyszne, że aż słodkie. Aromatyczne - uwięzione w słoiku z najlepszą oliwą, ziołami i czosnkiem - pomidory, to skarb każdego smakosza.


Słońce zamknięte w słoiku
Pomidory suszone na słońcu zawierają duże ilości witaminy C i karotenoidy (likopen) o właściwościach silnie antyoksydacyjnych (przeciwutlaniających) przez co zapobiegają tworzeniu się komórek rakowych. Zawierają też mikroelementy: wapń, żelazo, magnez.
Zrób to sama
Słoiczek suszonych pomidorów kosztuje w sklepie od 8 do nawet 30 złotych. Dlatego teraz, gdy cena pomidorów spada, warto przygotować je samodzielnie.
Pomidory do suszenia trzeba umyć, przekroić na pół a następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odwrócone skórką do dołu. Tak przygotowane - posolić i popieprzyć. Suszyć około czterech godzin w piekarniku nagrzanym do 100 stopni. Potem należy je wystudzić, a na drugi dzień zabieg powtórzyć .
Ciepłe pomidory włoż do słoiczków z czosnkiem i dowolnymi ziołami. Zalej je gorącym, ale nie wrzącym, olejem. Domowe suszone pomidory można przechowywać nawet kilka miesięcy.
Z czym to się je?
Suszone pomidory idealnie smakują same, podane jako przekąska do wina. Świetnie pasują do wszelkich makaronów, sałatek i jako dodatek do pizzy. Sprawdzają się też jako dodatek do omletu lub - zmiksowne z ziołami i włoskim serem - są baza do czerwonego pesto.
Są bardzo słodkie i soczyste - nafaszerowane nimi mięso (np. kurczak lub indyk) nabierze wyjątkowego aromatu i pozostanie wilgotne.

Szaszłyki z suszonymi pomidorami
Składniki: 0,5 słoika oliwek, 1 opakowanie kulek mozarelli, 6 suszonych pomidorków z zalewy, sos pomidorowy, 1 łyżka majonezu, kilka listków bazylii.
Przygotowanie: Na szpatki szaszłykowe nadziewać na przemian oliwki, mozarellę i pomidory. Dekorować bazylia.
Sałatka z suszonymi pomiodorami
Składniki: 1 słoik suszonych pomidorów, 1/2 główki sałaty lodowej, 2 łyżki pokrojonych w plastry zielonych i oliwek, 1/2 opakowania sera feta, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie: Sałatę i pomidory pokroić w cienkie paski, fetę wymieszać z oliwkami. Sałatę doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą. Na talerz wykładać warstwami: sałatę, pomidory i ser z oliwkami, podawać.