Aksamitne ciasto z jabłkami
Proste, puszyste i niesamowicie aksamitne ciasto, poza tym łatwe i szybkie do przygotowania. Zawsze się udaje. Ilość składników: mleka, mąki, cukru, oleju, jajek, odmierzam za pomocą kubeczka jogurtu. Czasami najlepsza jest prostota!
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Keksówkę posmarować masłem i posypać zmielonymi migdałami. Do miski dodawać kolejno: jogurt, cukier, jajka, mąkę, drożdże, sól i olej, cały czas mieszając.
Jabłka umyć i obrać, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na dnie formy. Owoce zalać ciastem i piec od 20 do 30 minut.
Końcówką noża sprawdzić, czy ciasto jest gotowe; ostrze powinno być suche. Przed wyjęciem z formy poczekać, aż ostygnie.
Udekorować płatkami migdałowymi.
Większość jabłek zawiera wyjątkowo dobrze tolerowane włókna.
Ten przepis może być wykorzystany jako baza do bardziej wyszukanych deserów. W zależności od upodobań i smaku można bazować na innych owocach lub dodać: sok z cytryny, kakao, migdały lub wiórki kokosowe, kawałki czekolady itd.
Przepis pochodzi z książki "Digestfood" Vanessy Bedjai-Haddad. Wydawnictwo Muza.
Vanessa Bedjai-Haddad - paryska dietetyczka, specjalistka ds. żywienia i trenerka. W swojej pracy łączy wiedzę z zakresu odżywiania oraz wykorzystania składników odżywczych z podejściem behawioralnym; pomaga, wspiera i motywuje wszystkich, którzy borykają się z problemami akceptacji własnego ciała lub wagi oraz z zaburzeniami łaknienia.