Aksamitne ciasto z jabłkami
Proste, puszyste i niesamowicie aksamitne ciasto, poza tym łatwe i szybkie do przygotowania. Zawsze się udaje. Ilość składników: mleka, mąki, cukru, oleju, jajek, odmierzam za pomocą kubeczka jogurtu. Czasami najlepsza jest prostota!

Składniki
- na 6 porcji
- 2 duże jabłka
- 1 cukier waniliowy
- 1 kubeczek jogurtu waniliowego
- 2 kubeczki cukru
- 3 kubeczki mąki
- 1 kubeczek oleju rzepakowego lub z orzechów
- 3 jajka
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- szczypta soli
- masło do posmarowania
- zmielone migdały do oprószenia formy
- garstka płatków migdałowych (do dekoracji)
Jabłka umyć i obrać, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na dnie formy. Owoce zalać ciastem i piec od 20 do 30 minut.
Końcówką noża sprawdzić, czy ciasto jest gotowe; ostrze powinno być suche. Przed wyjęciem z formy poczekać, aż ostygnie.
Udekorować płatkami migdałowymi.
Korzyści odżywcze
Większość jabłek zawiera wyjątkowo dobrze tolerowane włókna.
Wskazówka
Ten przepis może być wykorzystany jako baza do bardziej wyszukanych deserów. W zależności od upodobań i smaku można bazować na innych owocach lub dodać: sok z cytryny, kakao, migdały lub wiórki kokosowe, kawałki czekolady itd.
Przepis pochodzi z książki "Digestfood" Vanessy Bedjai-Haddad. Wydawnictwo Muza.
Vanessa Bedjai-Haddad - paryska dietetyczka, specjalistka ds. żywienia i trenerka. W swojej pracy łączy wiedzę z zakresu odżywiania oraz wykorzystania składników odżywczych z podejściem behawioralnym; pomaga, wspiera i motywuje wszystkich, którzy borykają się z problemami akceptacji własnego ciała lub wagi oraz z zaburzeniami łaknienia.
