Amerykańska sałatka ziemniaczana

Składniki
- pieprz
- 150 g ser gouda
- 8 szt. jajko
- 2,5 kg ziemniaki
- 100 g majonez
- 100 ml ocet jabłkowy
- 1 szt. cebula
- szczypiorek
- 2 łyżki musztarda
- 200 ml bulion
- 250 g ogórek konserwowy
- sól
- 100 g naturalny jogurt
- 1 szt. czerwona papryka
7 i wiecej osób
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Jajka ugotować na twardo. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Bulion, ocet musztardę, pieprz i sól wymieszać, tą marynatą zalać obrane i pokrojone ziemniaki. Dodać cebulę i paprykę. Odstawić na godzinę. Majonez zmieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Jajka pokroić w kostkę, ogórki w plasterki. Szczypiorek drobno pokroić. Ser utrzeć.
Wszystkie przygotowane składniki wymieszać, nałożyć do formy, docisnąć, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem wybić na półmisek.