Arbuz z ogórkiem i orzechami

Składniki
na 4 porcje
- 2,5 kg arbuza
- 15 dag sera feta
- 1 ogórek wąż
- 10 dag orzechów pistacjowych
- 1 czerwona cebula
- po 4 gałązki mięty i natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki octu winnego
- 2 łyżki oleju
- słonecznikowego l sól, pieprz
1. Ogórek i arbuz umyć. Ogórka nie obierać, pokroić w drobną kostkę. Arbuza pokroić w plastry, odciąć miąższ od skóry, pokroić w kostkę, usuwając pestki. Cebulę posiekać.
2. Pistacje uprażyć na suchej patelni, fetę odsączyć z zalewy, pokruszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę, zioła umyć, osuszyć i drobno posiekać. Wymieszać z octem, olejem, doprawić na ostro solą i pieprzem.
3. Wszystkie składniki wyłożyć do miski, polać sosem. Schłodzić w lodówce.