Arbuzowy przysmak
Arbuzowy smak galaretki zaskoczy każdego.
1. Kostkę, cukier i wodę rozpuść w rondelku i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami. Powstałą masę wsyp do tortownicy o średnicy 26 centymetrów, ugnieć łyżką i odstaw do lodówki.
2. Żelatynę namocz w 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Gdy napęcznieje, podgrzej i rozpuść.
3. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem. Jogurt wymieszaj z połową żelatyny, a następnie połącz z ubitą śmietanką.
4. Połowę arbuza odłóż. Resztę zmiksuj z grenadiną i wymieszaj z pozostałą żelatyną.
5. Na spód ciasta wyłóż masę jogurtową, powtykaj w nią kawałki arbuza i odstaw na chwilę do lodówki.
6. Gdy masa lekko stężeje, wylej na nią masę arbuzową i wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj cukiereczkami.
Zobacz także: