Arbuzowy przysmak
Arbuzowy smak galaretki zaskoczy każdego.

Składniki
Składniki na spód
- 300 g pokruszonych herbatników
- 3/5 kostki do pieczenia (150 g)
- 1/2 szkl. cukru (125 g)
- 3 łyżki wody
Składniki na masę
- 50 g żelatyny
- 600 g gęstego jogurtu
- 1/2 szklanki cukru pudru (100 g)
- 1 szklanka śmietanki 30 proc.
- 800 g arbuza pokrojonego w kostkę
- 100 ml grenadiny (syropu z granatów)
- małe czekoladowe cukiereczki do dekoracji
1. Kostkę, cukier i wodę rozpuść w rondelku i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami. Powstałą masę wsyp do tortownicy o średnicy 26 centymetrów, ugnieć łyżką i odstaw do lodówki. 2. Żelatynę namocz w 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Gdy napęcznieje, podgrzej i rozpuść. 3. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem. Jogurt wymieszaj z połową żelatyny, a następnie połącz z ubitą śmietanką. 4. Połowę arbuza odłóż. Resztę zmiksuj z grenadiną i wymieszaj z pozostałą żelatyną. 5. Na spód ciasta wyłóż masę jogurtową, powtykaj w nią kawałki arbuza i odstaw na chwilę do lodówki. 6. Gdy masa lekko stężeje, wylej na nią masę arbuzową i wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj cukiereczkami.Zobacz także: