Aromatyczna zupa borowikowa
Polecamy prosty przepis na rozgrzewającą, jesienną zupę z borowikami.
Składniki
- 500 g borowików
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 3-4 łyżki śmietany
- 3 łyżki oliwy
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- śmietana
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Borowiki dokładnie oczyszczamy i myjemy, a następnie kroimy w plasterki.
2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub siekamy. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niedużą kostkę.
3. W garnku podgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy na nią cebulę, a po chwili dorzucamy czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli, a następnie dodajemy pokrojone grzyby oraz ziemniaki. Podsmażamy kilka minut, a gdy grzyby zaczną przywierać do dna, wyjmujemy trochę do dekoracji, po czym wlewamy białe wino i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty.
4. Bulion podgrzewamy w rondelku i przelewamy do grzybów, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy ok. 20 minut.
5. W kubku mieszamy śmietanę z kilkoma łyżkami zupy, dodajemy jeszcze kilka łyżek gorącego wywaru, a następnie wlewamy całość do garnka i mieszamy. Na koniec zupę miksujemy. Podajemy udekorowaną grzybami i natką.
Zobacz także: