Reklama

Aromatyczna zupa borowikowa

Polecamy prosty przepis na rozgrzewającą, jesienną zupę z borowikami.

Składniki

  • 500 g borowików
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • śmietana
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Borowiki dokładnie oczyszczamy i myjemy, a następnie kroimy w plasterki. 

2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub siekamy. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niedużą kostkę. 

3. W garnku podgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy na nią cebulę, a po chwili dorzucamy czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli, a następnie dodajemy pokrojone grzyby oraz ziemniaki. Podsmażamy kilka minut, a gdy grzyby zaczną przywierać do dna, wyjmujemy trochę do dekoracji, po czym wlewamy białe wino i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. 

Reklama

4. Bulion podgrzewamy w rondelku i przelewamy do grzybów, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy ok. 20 minut. 

5. W kubku mieszamy śmietanę z kilkoma łyżkami zupy, dodajemy jeszcze kilka łyżek gorącego wywaru, a następnie wlewamy całość do garnka i mieszamy. Na koniec zupę miksujemy. Podajemy udekorowaną grzybami i natką. 

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy